Benedek

Esa-Pekka Salonen magyar műveket vezényel New Yorkban

2011.03.08. 15:00

Programkereső

A finn karmester március 10. és 26. között a New York-i Filharmoniksuokkal Haydn, Bartók és Ligeti műveit játssza a Hungarian Echoes fesztiválon.
Esa-Pekka Salonen
Esa-Pekka Salonen

Három különböző időszak, stílus és megközelítés zeneszerzői szorosan kötődnek Magyarországhoz magyar származásuk vagy hazánkban egykoron végzett munkájuk miatt. A több hetes rendezvény műsorán Haydn VI., VII. és VIII. szimfóniája, Bartók Kékszakállú herceg vára, a Concerto, a No. 1-es Zongoraverseny, a Csodálatos mandarin-szvitje valamint Ligeti Zongoraversenye, Concert Românesc és a Clocks and Clouds című műve is elhangzanak. 

"Esa-Pekka Salonen egy bámulatos muzsikus, egy hihetetlenül jó karmester és számomra ő a megfelelő ember arra, hogy végigvigye e három hét magával ragadó repertoárját" - nyilatkozta a zeneigazgató Alan Gilbert, aki a New York-i Filharmonikusokkal május 18-án a Művészetek Palotájában koncertezik. "Mindig is érdekelt a művek kombinációja" - folytatta Gilbert, "amikor egymás után szólal meg Bartók és Haydn zenéje és a dimenzió, amit Esa-Pekka Salonen hozott azzal, hogy Ligeti darabjait is beválogatta ebbe a mixbe, szerintem briliáns gondolat".