Beáta, Izolda, Lea

Hiányzó láncszemek a képzőművészetben is

2011.03.09. 12:00

Programkereső

Március 13-án folytatódik Korcsolán Orsolya és Bársony Péter kamarazenei koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban.

A 20. századi magyar tudomány és művészet jelentős képviselői alkottak határainkon kívül. Közülük sokan személyes döntésből folytatták pályájukat külföldön, voltak azonban, akik a század húszas-harmincas éveitől fogva zsidó származásuk miatt kényszerültek száműzetésbe. Az itthon maradottak közül pedig kiemelkedő művészek és tudósok váltak a holokauszt áldozatává. Évtizedek múltán is jelentős alkotói pályák és művek ismeretlenek, felfedezésre várnak. 

A Holokauszt Emlékközpont Száműzött művészet című programsorozatában arra a vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet rájuk, ennek keretében rendezi meg a Hiányzó láncszemek kamarazenei koncertsorozatot. Ennek harmadik részére kerül sor most vasárnap este, amelyen a vészkorszakban üldözött, valamint a holokauszt áldozatává vált zeneszerzők műveit - különösen a magyar komponisták ritkán, vagy eddig sosem játszott alkotásait - adják elő neves vendégművészek közreműködésével. 

Gerő Katalin
Gerő Katalin

Ezen az estén kerül sor dr. Gerő Katalin bronzplakett sorozatának bemutatására, amit a holokauszt áldozatává vált magyar zeneszerzők, névtelen zenepedagógusok, muzsikusok emlékének megőrzésére készített, és Édesapja emlékére adományozott az Emlékközpontnak. A kiállítást a koncert előtt Hollós Máté, a Hungaroton Classic ügyvezető igazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke méltatja.

Korcsolán Orsolya (hegedű), Bársony Péter (brácsa)

2011. március 13. 19:00 Holokauszt Emlékközpont

Weisz Ferenc: Nocturne (magyarországi bemutató)
Arvo Pärt: Spiegel in spiegel
Gyulai Elemér: Zongoranégyes (ősbemutató)
Schönfeld Sárosi Imre: Berceuse (ősbemutató)
Justus György: Elegiaque (ősbemutató)
Brahms: g-moll zongoranégyes

Hiányzó láncszemek/3
Jegyár: 2500 Ft