József, Bánk

Fesztivál egy héten át Sopronban

2011.03.11. 17:00

Programkereső

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére egyhetes fesztivál kezdődik vasárnap Sopronban.

A nyitóhangversenyen Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt Szimfonikus költemények kétzongorás átiratait játssza, két nappal később Balog József, a Liszt- Bartók zongoraverseny győztese szólaltatja meg Liszt Ferenc összes zongoraversenyét egy koncert keretében a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A háromnapos "csodagyerek szimpóziumra" különleges tehetségű gyermekekkel foglalkozó művésztanárokat várnak Moszkvából, Bécsből, Grazból és Budapestről. A március 17-én kezdődő konferencián a csodagyerekek képességeinek kibontakoztatásáról cserélnek eszmét a résztvevők. A szakmai fórumon számítanak a zeneiskolai tanárok részvételére is. 

A fesztivál záró eseményén, március 19-én Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet, aki maga is csodagyerekként indult a művészi pályán. Ezúttal a h-moll szonátát és Liszt más zongoradarabjait adja elő, köztük azt az 1849 októberében komponált művet, amelyet az alkotó a szabadságharc hőseinek ajánlott. A fesztivál programját a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás színesíti. A tárlat anyagát a zeneszerző és zongoravirtuóz soproni kapcsolatait bemutató emlékekkel egészítik ki. 

Sopron megannyi szállal kötődik Liszt Ferenchez. A zseniális komponista Magyarországon az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (a mai ausztriai Raidingban) született. Először 9 évesen csodagyerekként lépett fel Sopron közönsége előtt, a későbbiekben még négy alkalommal adott koncertet Sopronban, az utolsót 1881-ben. Ez volt egyben az utolsó látogatása az Ikva-parti városban. A soproni Liszt fesztivál különleges színfoltja lesz minden bizonnyal a Liszt-csokoládé, amelyet a készítő helyi Harrer Csokoládéműhely a fesztivál megnyitója alkalmából mutat be a nagyérdeműnek.

lisztkultközp_sopron.jpg
lisztkultközp_sopron.jpg