Sándor, Ede

Jandó Jenő koncertje a Párizsi Magyar Intézetben

2011.03.13. 11:26

Programkereső

Nagy sikerű zongorakoncertet adott Jandó Jenő a franciaországi Liszt-év keretében a Párizsi Magyar Intézet zsúfolásig megtelt dísztermében.

A Kossuth-díjas zongoraművész a magyar zeneszerző vándoréveihez, elsősorban Olaszországhoz kapcsolódó műveiből adott elő szombat este, zárásként pedig a népszerű VIII. Magyar rapszódia csendült fel.  A koncert része volt annak a hét estéből álló sorozatnak, amelyet a nemzetközi Liszt-évhez és az EU-elnökséghez kapcsolódóan a PMI szervezett magyar művészek közreműködésével a francia fővárosban, Liszt legnagyobb fiatalkori sikereinek helyszínén. A hangversenyek tematikái Jean-Yves Clement, a franciaországi Liszt-év kurátorának a zeneszerzőről a közelmúltban franciául megjelent könyvének hét fejezetét idézik. A Liszt Ferenc-életrajz hamarosan magyarul is megjelenik.

A sorozatban első alkalommal Balázs János lépett fel: a Preludio címet viselő koncert középpontjában február 3-án az etűdök álltak. Február 26-án Szilasi Alex előadásában parafrázisok és átiratok szólaltak meg Norma a puritánok ellen címmel. A sorozat további alkalmain Csalog Gábor (március 24.), Oravecz György (április 29.) majd Mocsári Károly zongora- és Fenyő László gordonkaművész (május 20.), valamint Simon Izabella zongoraművész és Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán (június 25.) közreműködésével Liszt zongorára írott műveinek tekintélyes része felcsendül a PMI dísztermében.

párizsi_magyar_intézet.jpg
párizsi_magyar_intézet.jpg