Gertrúd, Patrik

Hommage à Josquin

2011.03.16. 18:56

Programkereső

Március 20-án a reneszánsz zene legnagyobb mesterének alkotásai szólalnak meg az ELTE Egyetemi Könyvtárában a Capella Silentium tolmácsolásában.

A tíz híján ötszáz éve elhunyt Josquin des Prez csodálatos chansonjai, motettái mellett pályatársainak az ő emlékére, tiszteletére komponált fenséges alkotásai is felcsendülnek a különleges atmoszférájú olvasóteremben, számos kuriózummal. A koncertre a belépés ingyenes. 

A műsor egyik érdekessége Jacquet da Mantova kompozíciója, amelybe a zeneszerző számos Josquin-motetta kezdőmotívumát szőtte bele, és amelyet - modern kiadás nem lévén - a 16. századi szólamkönyvekből a Capella Silentium művészeti vezetője tett a mostani előadásra alkalmassá. Ezenkívül felcsendül Josquin „hangzó végrendelete", a Miatyánkkal társított Ave Maria, valamint kánon szerkesztésű csoda-chansonjai: a Faulte d'argent és a Baisez moi kezdetűek. Közreműködik Szlama Annamária gitáron. 

Josquin des Prez
Josquin des Prez

A Capella Silentium 2009. október 1-jén alakult egykori és jelenlegi zeneakadémiai, illetve más egyetemi hallgatókból, Várkonyi Tamás művészeti vezetésével. A tizenkét tagú énekegyüttes évadonként három műsorral áll a közönség elé, amelyeket Budapesten kívül vidéken is bemutat. Ezek a műsorok - alighanem a hazai koncertélet színfoltjaként - a zenetörténet korokon átívelő témái, jelenségei köré épülnek, felszín alatti összefüggésekre, érdekességekre mutatva rá, akár több száz év által elválasztott alkotások párbeszédbe elegyítésével. Az énekegyüttes összeállításaiban hangsúlyosan szerepelnek méltatlanul elfeledett alkotások, nemegyszer magyarországi bemutatóként, egyúttal ráirányítva a figyelmet a Bach előtti kor örök szépségű zenére. A Capella Silentium 2010 novemberében, a 27. Bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen megnyerte a kamarakórusok kategóriáját, valamint a kötelező Schubert-mű legjobb előadásáért járó különdíjban részesült.

Hommage á Josquin

2011. március 20. 18:00 - ELTE Egyetemi Könyvtár

Josquin művei (Nimphes des bois, Faulte d'argent, Baisez moi, Coeurs désolez, Pater noster/Ave Maria)
Josquin halálára írt gyászzenék:
Vinders: O mors inevitabilis
Appenzeller: Musae Jovis
Gombert: Musae Jovis
Richafort: Offertórium a Josquin emlékére írt gyászmiséből
Jacquet da Mantova: Dum vastos Adriae fluctus (Josquin-idézetek felhasználásával írt mű)
Bakfark: Faulte d'argent (A Josquin-chansonból pengetős hangszerre készült átirat)