Beáta, Izolda, Lea

Vendégünk Európa - a BTF programsorozata

2011.03.16. 18:14

Programkereső

Karmester nélkül fellépő kamarazenekar sztárcsellistával kiegészítve, valamint a garantáltan legjobb fiatal tehetségeket felsorakoztató Európai Unió Ifjúsági Zenekara – a magyar soros EU-elnökség keretében ezeket a koncerteket támogatja a Hungarofest a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában.

Mischa Maisky és a Prágai Kamarazenekar - március 18. 19:30

A Hungarofest támogatásával a nyitókoncerten a lett származású, jelenleg Belgiumban élő Mischa Maiskyt ismerheti meg a magyar közönség. A Lettországban született, Oroszországban nevelkedett, később Izraelbe települő Mischa Maisky igazi világpolgárnak tartja magát. „Egy olasz csellón játszom francia és német vonókkal, osztrák és német húrokon, a lányom Franciaországban született, a legidősebb fiam Belgiumban, a középső Olaszországban, a legkisebb Svájcban, japán kocsit vezetek, svájci órát és egy indiai nyakláncok hordok, és mindenütt otthon érzem magam, ahol az emberek méltányolják és élvezik a klasszikus zenét." A zenei világ egyik vezető művészeként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti vagy Vladimir Ashkenazy.

Mischa Maiskyt budapesti fellépésén a patinás hangzásáról világhírű Prágai Kamarazenekar kíséri. A Prágai Kamarazenekar azon kevés együttesek közé tartozik, amelyek karmester nélkül játszanak szimfonikus műveket, s ez az előadásmód különleges kapcsolatot igényel a zenekar tagjai között. A zenészek nem a karmesteri pálcát figyelik, hanem a teljes együttest, s így mindegyikük kamaramuzsikussá válik.

Misha Maisky
Misha Maisky

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara - április 3. 19:30

Természetes, hogy a soros elnökség jegyében az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is fellép hazánkban. Az 1978-ban Claudio Abbado vezetésével bemutatkozó együttes alapításával egy olyan zenei műhely jött létre, melyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett dolgozhatnak és koncertezhetnek. A zenekarba évente több mint négyezer zenész jelentkezik, a 2010/2011-es évadban négy ifjú magyar pályakezdő is helyet kapott az európai „válogatottban". A zenekar fenntartását az Európai Unió és 27 tagállamának kormánya biztosítja.