Klaudia

Elhunyt Yakov Kreizberg

2011.03.17. 08:05

Programkereső

51 éves korában távozott az élők sorából a Monte Carló-i Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestere.

Az orosz származású muzsikus a Holland Filharmonikus Zenekar és a Holland Kamarazenekar vezető karmestere is volt. A Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestereként március végén és április elején a bécsi Musikvereinban három koncertet - Weber, Sosztakovics és Dvorák egy-egy művéből álló programot - vezényelt volna, amelyet néhány nappal ezelőtt gyengélkedése miatt lemondani kényszerült, helyette Bertrand Billy lép pódiumra.

Yakov Kreizberg
Yakov Kreizberg

Yakov Kreizberg Szentpéterváron született 1959-ben. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni. Fiatalon, 1976-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol Leonard Bernstein és Erich Leinsdorf mesterkurzusain tanult, majd Michael Tilson Thomas asszisztense lett a Los Angeles-i Filharmonikus Intézetben. 1986-ban New Yorkban vette át a Leopold Stokowski-díjat.

Visszatért Európába, előbb a Krefeld-Mönchengladbach Opera főzeneigazgatója volt, majd a 2000-2001-es szezonban a Berlini Komische Operben dolgozott. Mint első vendégkarmester gyakran dirigált a Bécsi Szimfonikusok bregenzi fesztiváleseményein. Bruckner VII. szimfóniájának felvételéért 2006-ban Grammy-díjra jelölték, 2007-ben az osztrák művészet és tudomány rendjének tiszti keresztjével ismerték el.