Gertrúd, Patrik

Nemzetközi Gitárfesztivál Szegeden

2011.03.22. 08:30

Programkereső

Április 7. és 10. között ismét hangszeresek versenyek, mesterkurzusok, koncertek és gálaestek várják az érdeklődőket.

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult, s több mint tíz éve alatt nem csak mélyre ható kulturális hagyományokat teremtett Szegeden. A fesztiválon a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, mesterkurzusok alkotják.

Pavlovits Dávid
Pavlovits Dávid

A Szegedi Gitárfesztivál másodszorra ad otthont a tehetségkutató Országos Egyetemi Gitárversenynek, amely az egyetlen ilyen típusú rangadó az országban. A versenyen részt vehet bármilyen magyar egyetem gitárszakos hallgatója. A versenyen nemzetközi zsűri dönt, az első helyezett fontos koncert- és fesztiválmeghívásokat nyer magyar és külföldi rendezvényekre.

A fesztivál újdonsága az interneten meghirdetett Szeged-Újvidék Nemzetközi Zeneszerzői Verseny, mely az újvidéki World Guitar Competition rendezvénnyel közösen zajlik. A résztvevők szólógitárra írt kompozíciókkal pályázhatnak, a verseny győztes darabját mindkét fesztiválon bemutatják.

A fesztivál legfontosabb helyszíne, az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-terme, ahol a 6 kontinens több mint 31 országából érkező művészek lépnek majd fel. Elfogadta a meghívást többek között Csáki András, Pusztai Antal, Jérémy Jouve, Karim Frege és Paulikovics Pál is.