Gertrúd, Patrik

Anne-Sophie Mutter Erich Fromm-díjat kapott

2011.03.24. 17:23

Programkereső

Az elismerést a társadalmi elkötelezettségéért, romániai és lettországi árvaházak megsegítéséért kapta a német hegedűművész.
Anne-Sophie Mutter
Anne-Sophie Mutter

Anne-Sophie Mutter érti, hogy a zenét építő erőként, emberek közötti kapcsolatok teremtőjeként, szükségben szenvedők helyzete iránti figyelemfelkeltő eszközként is lehet használni - hangzik az Erich Fromm Társaság méltatása. A társaság említést tett arról, hogy a hegedűművész, aki július 13-án Stuttgartban veheti át a 10 ezer euróval járó díjat, nem dicsekszik társadalmi munkájával a nyilvánosság előtt.

Az 1900 és 1980 között élt Erich Fromm pszichoanalitikus, szociológus és filozófus világszerte jelentős emberbarátként szerzett nevet magának. Az emlékére alapított díjat minden évben olyan ember kapja meg, aki a humanista gondolkodás és cselekvés megőrzésében nyújtott maradandót.

A művésznő egyébként előszeretettel olvassa Erich Fromm műveit, A szeretet művészete című könyv egyik legkedvesebb olvasmánya. Nem csoda, hiszen Fromm gondolkodása nagyon hasonló a hegedűművésznőéhez: "Szeretni elsősorban annyi, mint adni - az alkotó személyiség számára pedig ez a hatóerő legnagyobb mérvű kifejeződése" - írja Fromm.