Gábor, Karina, Ders

Folytatódik az Esterházy-kastély felújítása Fertődön

2011.03.26. 08:00

Programkereső

Aláírták a fertődi Esterházy-kastély felújításának második üteméről szóló támogatási szerződést szombaton Fertődön; a második ütemben mintegy 2 milliárd forintnyi európai uniós támogatást költenek egyebek között a főépületben a kínai lakkszoba restaurálására, a bábszínház helyreállítására, új fogadóközpont építésére, továbbá a kastély előtti út lesüllyesztésére és díszburkolására.
fertődi_Esterházy_kastély_díszterme.jpg
fertődi_Esterházy_kastély_díszterme.jpg

A támogatási szerződést Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Kovács Ákos, a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója és Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója írta alá. A sajtótájékoztatóval összekötött eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára hangsúlyozta: "A múlt örökségének megbecsülése kötelesség, egyben önbecsülés is. Azt bizonyítja, hogy a múlt értékeit megújítva tudjuk továbbadni a következő generációknak."

A barokk kastély felújításának második ütemében restaurálják a főépületben a kínai lakkszobát és a porcelánszobát, lefedik a két világítóudvart, a mozgáskorlátozottaknak pedig liftet építenek. Emellett befejezik a bábszínház helyreállítását, amely rendezvényközpontnak ad majd helyet. A narancsház szintén megújul, a kastély előtti utat az egykori terepszintre süllyesztik le és díszburkolattal borítják. Új fogadóépületet is emelnek, amely nemcsak a kastély vendégeit várja majd, hanem a település és a Fertő-hansági régió kapuja lesz. Tervezik továbbá a rózsakert és az angolpark revitalizációját az Európai Unió Környezet és Energia 
Operatív (KEOP) programjának pályázati forrásából és már a kastélyfejlesztés harmadik ütemét készítik elő. Ennek keretében a kiskastélyt és a hercegi gyermekek egykori játszóházát oktatási célból rekonstruálták. Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere az eseményen annak a reményének adott hangot, hogy a megújított kastély fellendíti a kisváros idegenforgalmát, a felújítási munkák és a későbbi működtetés pedig munkahelyeket teremt a településen élőknek.