Beáta, Izolda, Lea

Kétszáz éve európai - áprilisban is

2011.03.27. 07:37

Programkereső

Április 8-án folytatódik a Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata a Művészetek Palotájában. A karmester Krzysztof Penderecki lesz.

A modern lengyel zene nagy mestere, a világ zenei életének élvonalába tartozó Krzysztof Penderecki az 1970-es évek második felében végleg hátat fordított az avantgárdnak. Ezzel - a hagyományokat vállaló lépéssel - egyik példaadója lett az európai neoáramlatnak. Penderecki nagy áttörését az 1980-ban komponált II. "Karácsonyi" szimfónia jelentette, amelyben amellett, hogy a késő romantikus zene, Bruckner, Reger - Wagner nyomán kialakított - tradícióit is vállalta, hatalmas meglepetést keltett három kulcsfontosságú helyen is a Stille Nacht kezdetű karácsonyi dal idézetével.

Krzysztof Penderecki
Krzysztof Penderecki

Az azóta komponált Penderecki-szimfóniák sora igazolta, hogy az újra megtalált romantikus hang a közönség és részben a szakma elismerését is kivívta, így nem csoda, hogy a mester maga is szívesen vállalkozott fordulatot jelentő műve vezénylésére. Penderecki, a karmester elsősorban saját műveinek hivatott tolmácsolója, de a szerzők között, akiknek a műveit szívesen és hitelesen vezényli, kiemelkedő helyen áll Dmitrij Sosztakovics, akinek ezen az estén az 1939-ben komponált VI. h-moll szimfóniája szólal meg.

Pannon Filharmonikusok

2011. április 8. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vez.: Krzysztof Penderecki

Penderecki: II. "Karácsonyi" szimfónia
Sosztakovics: VI. h-moll szimfónia, op. 54

Kétszáz éve európai