Gertrúd, Patrik

Idén nem lesz a Hősök-terén BFZ koncert

2011.03.28. 12:53

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar ebben az évben nem tudja megrendezni hagyományos, júniusi, ingyenes, szabadtéri hangversenyét a Hősök-terén.

A bejelentés hátterében a támogatáscsökkenés és külső társrendező hiánya áll, így a zenekar - bármennyire szeretné is - saját erejéből képtelen megrendezni a koncertet, de bízik abban, hogy a jövőben a szép sorozat folytatódhat. Ezeknek a hangversenyeknek 1991 óta a Budapesti Búcsú adott keretet, a költségeket a főváros és a zenekar közösen viselték.

CC892D71-5A1F-4B17-BC47-EADDD0AAEBB4

Számos emlékezetes pillanata volt a hangversenyeknek. Különösen érdekes volt az 1993-as esemény, amikor a délszláv konfliktus alatt a Fesztiválzenekar meghívására szerb, horvát és bosnyák kórusok együtt énekelték Beethoven IX. szimfóniáját vagy a 2001-es ,"Cigányokkal együtt" elnevezésű hangverseny, amelyen a BFZ roma zenészekkel muzsikált, továbbá a 2007-es "Keringő-koncert", amikor a Hősök terén ezrek táncoltak. Az ingyenes, hazavihető kartonszékeket a hangversenyek végén Fischer Iván minden évben órákig dedikálta.