József, Bánk

Pärt és Tüür a Kogartban

2011.03.28. 20:00

Programkereső

Az Új Tallinn Trió a Tavaszi Fesztiválon észt kortárs szerzők műveit is bemutatja.
New Tallin Trio
New Tallin Trio

Az észt nemzet különösen büszke lehet zeneszerzőire és előadóira, hiszen a finneken kívül őket övezi egyre nagyobb figyelem Európa, sőt már az egész világ koncertszínpadain. A budapesti koncertlátogató tehát ritka koncertműsornak örülhet - arról, hogy a nemzeti szerzők művei most hangoznának el először Magyarországon, nincs ellenőrzött információnk -, és mindezt egy pompás kamara-helyszínen, a Kogart ház kiállító terében.

Az Uus Tallina Trio (New Tallinn Trio) 1997-ben alakult, előde a Maruka trio. Az együttes újra népszerűvé tette Észtországban a zongoratrió műfaját, és a korábban csak - kevés kivétellel - 18-19. századi művekre korlátozódó repertoárt (Rameau, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Ravel, Rahmanyinov, Sosztakovics) általuk megrendelt és bemutatott észt kortárs művekkel gazdagították. 1998-ban megnyerték az észtországi Con Brio versenyt, 2000-ben pedig második helyezést értek el a Johannes Brahms Kamarazenei versenyen a lengyelországi Gdańskban. Jártak Angliában, Oroszországban, Franciaországban és Finnországban, felléptek Németországban, valamint Svájcban a Culturescapes fesztiválon. 2001-ben ők képviselték Észtországot az Upbeat / Nordic Talents elnevezésű rendezvénysorozaton. 2007-ben felléptek az 1. Finnugor Kulturális Napokon a bécsi Musikverein üvegtermében, az Akadémia Vonósnégyes és a Lahti Szimfonikusok Kamaraegyüttesének társaságában. Főleg a kortárs kamaraművek születésében és bemutatásában elért eredményeik elismeréseként 2000-ben megkapták az Észt Kulturális Alap díját, 2007-ben pedig Nemzeti Kulturális Díjra jelölték őket.

A trió zongoristája Marrit Gerretz-Traksmann (sz. 1971) társaihoz hasonkóan Tallinban végezte a konzervatóriumot és ott is diplomázott. Férjével, a Trió hegedűsével, Harry Traksmannal (sz. 1973) duózni is szoktak. Traksman a koncertmestere a Tallinn Chamber Orchestrának. A nagyobb kamaraegyüttesnek a Trió csellistája, Kaido Kelder (sz. 1970) is tagja.

Arvo Pärt minden bizonnyal a legismertebb észt muzsikus a világon, sőt, a kortárs zene megszokott táborán kívül is sok helyen ismerik a nevét, zenéjével a mozikban is találkozhatunk. A New Tallinn Trió hangversenyén ismerős művek eredeti formájának általa adott különleges tükörképére csodálkozhatunk rá (Mozart). A Spiegel im Spigel darabjait pedig a szerző szándékának megfelelően tükörszimmetrikus elosztásban kell előadni.

Tüür (jobbról a második) és Pärt feleségeik társáságában Foto Josef Conradi
Tüür (jobbról a második) és Pärt feleségeik társáságában Foto Josef Conradi

Pärt mellett egyre több szó esik a nála fiatalabb, idén 52 éves Erkki-Sven Tüürről, akinek Wallenberg című operáját tavaly mutatta be a Miskolci Operafesztiválon is a Tallini Opera. Architectonics című ciklusát 1984-ben kezdte komponálni, a VII. számot viselő darab 1992-ben született. A minap a Washingtoni Phillips Gyűjteményben adott Trió-hangverseny után, ahol ez a darab is elhangzott, a kritika különösen Tüür érdemeit méltatta a lenyűgöző előadás erényei mellett. 

Az ellenpontot a kortárs művekhez és átiratokhoz az Andrássy úti estén a Trió korai repertoárjából származó Elégikus Trió című Rahmaninyov-darab nyújtja. A hangversenyt, mely a Vendégünk Európa mottó alatt szervezett Budapest Tavaszi Fesztivál-programok sorába illeszkedik, az MR3-Bartók Rádió felvételről fogja közvetíteni.

A New Tallinn Trio koncertje
2011. március 30. 19:30 -
KOGART Ház

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel; Mozart-Adagio - átirat; Fratres; Spiegel im Spiegel Erkki-Sven Tüür: Architectonics VII
Rahmanyinov: Trio Elegiaque, g-moll, No. 1