Emőke

Az Esterházy Vállalkozások komoly beruházásra készülnek Kismartonban

2011.03.29. 10:17

Programkereső

Mintegy 140-150 millió euró beruházást terveznek 2020-ig a kismartoni kastélynegyedben, hogy a város kulturális központ jellegét az eddigieknél is jobban megerősítsék.

Az Esterházy Vállalkozások kezelésében lévő turisztikai látványosságok közé tartozik a kismartoni kastély, a fraknói (Forchtenstein) és lékai (Lackenbach) várak és a szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtőben berendezett szabadtéri színpad is. A kismartoni kastélynegyedet a kastély, a hozzá tartozó park, a Télikert és az egykori istállóépületek alkotják. A kastély felújítására mintegy 60 millió eurót szánnak, a mellette álló egyik történelmi épületben szállodát alakítanak ki.

Karl Wessely, a bevételének döntő részét erdő- és mezőgazdaságból, valamint bányászatból nyerő vállalatcsoport kulturális igazgatója jó esélyt lát arra, hogy Kismarton a pannon régió egyik kulturális központjává váljon. Kedvező turisztikai lehetőségeket látnak abban is, hogy a - mint fogalmaztak - "Pannon Kultúrkör", vagyis Ausztria, Szlovákia és Magyarország határvidékei közös kulturális hagyományait még nagyobb vendégkörrel ismertessék meg. Karl Wessely kiemelte, már a korábbi években is volt példa együttműködésre magyar partnerekkel. Legutóbb a fertődi Esterházy-kastély részéről érkezett javaslat a két kastély közös idegenforgalmi megjelenítésére, és Sopron városa is készségét fejezte ki a turisztikai együttműködésre.

Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton
Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton

A csoport 2010-ben 4,7 millió eurót költött a kulturális kínálat fejlesztésére, köztük a kismartoni kastélyban berendezett kiállítások és a kiállítótermek átalakítására, a zenei programkínálat javítására. Az elmúlt öt évben 7,6 millió eurót költöttek az alapítványok a kastély állapotjavítására és a látogatói létesítmények kialakítására. A kastély előtt található egykori istállókat felújították, egy éttermet és egy borszaküzletet alakítottak ki benne.

A kismartoni Esterházy-kastély negyven évig Burgenland tartomány haszonbérletében volt és tavaly került vissza az alapítvány kezelésébe. A vállalatcsoport nemrég 11 millió euróra perelte be a tartományt, az egykori bérlőt állapotmegőrzési kötelezettségeinek elmulasztása miatt.