Gertrúd, Patrik

Magyar dobogós az ismétlőpedál világbajnokságon

2011.03.29. 14:00

Programkereső

Harmadik helyezést ért el Balázs Gergely a Boss Loop Station ismétlőpedál világbajnokság Los Angeles-i döntőjében.

A pécsi születésű hegedűművész a kelet-európai szekció nyerteseként jutott ki a világbajnokság döntőjébe, amit a zenéhez kapcsolódó elektronikai eszközöket gyártó Roland-Boss cég szervezet idén januárban. A döntőt a világhírű szájdobvirtuóz Schlomo nyerte, a második helyet pedig a fiatal japán tehetség Naoryu szerezte meg.

Balázs Gergely
Balázs Gergely

Balázs Gergely 1971. december 7-én született Pécsett. Három éves korában apja irányításával kezdett el hegedülni. A Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola befejezése után a budapesti Zeneakadémia hegedű szakára nyert felvételt. Diplomáját 1995-ben kiváló minősítéssel szerezte meg. Koncertmesterként közreműködött a Capella Savaria barokk zene együttes, a Savaria Barokkzenekar és az Orfeo zenekar munkájában, dolgozott a Savaria Szimfonikus Zenekarnál és a Philharmonie der Nationen nemzetközi szimfonikus zenekarban is. Számos lemezfelvételen elkészítésében is közreműködött. Játszott a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers nevű akusztikus-blues formációban és a Free Style Chamber Orchestra jazz-zenekarban. Mint szerző és hegedűs tagja a Marfalkov-Project-nek. Balázs Gergelyt kisgyermekkorától foglalkoztatja a komponálás. A zeneszerzői tevékenységgel azonban csak pár évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni. Rock, underground és jazz együttesek számára készített átíratokat és saját kompozíciókat. Hangszerelt vonósnégyesre, komponált vokális darabot és hegedű-brácsa duót is.

Hallgassa meg Ön is Balázs Gergely az idei ismétlőpedál világbajnokság Los Angeles-i döntőjében elhangozott kompozícióját!