József, Bánk

Győri Noémi játszik a müncheni Liszt-kiállítás megnyitóján

2011.03.30. 12:00

Programkereső

Liszt Ferenc emléke előtt tiszteleg az a kiállítás, amely szerdán délután nyílik meg a bajor parlament épületében. Az ünnepélyes eseményen az ifjúsági Európai Művészeti-díjjal kitüntetett Győri Noémi fuvolaművész ad minikoncertet.

"Ez a program csak az egyike az előttem mögöttem és előttem álló izgalmas feladatoknak. Bécsben folyamatosan játszom, szilveszterkor például a Staatsoper Denevér előadásában muzsikáltam. Münchenben pedig a Bajor Állami Operaházzal együttműködésben létrejött kortárs opera előadásában, illetve egy Sosztakovics műben működtem közre" - részletezte a fuvolaművész.  Egyre több szakmai kihívás szólítja Nagy-Britanniába. "A férjem, Madaras Gergely fuvolaművész-karmester a manchesteri Royal Northern College of Musicban kapott állást. A Junior Fellows in Conducting poszt nagyon komoly kétéves pozíció fiatal karmestereknek, több mint kilencven pályázó közül nyerte el. Kedden este egyébként Samuel Barber Vanessa című operájával szép sikert aratott." Minthogy értesültek róla, hogy a felesége is muzsikus, érdeklődött iránta a manchesteri BBC Filharmonikusok szólófuvolása.

"Meghallgatott és felkért egy koncertre, fantasztikus élmény volt velük játszani."  Az egyetemen egy váratlan betegség miatt helyettesítenie kellett, ennek nyomán megbízták, hogy tartson egy rövid kurzust a Royal Northern College of Music fuvolásainak. "Számomra ez is páratlanul érdekes és tanulságos feladat" - fűzte hozzá. A Frankfurtban március elején átvett díját a Pro Europa kulturális alapítvány ítélte meg számára. "Az alapítvány elnöke adta át a kitüntetést, az eddig elért sikereimért, a tehetségemért kapom, mondta, az oklevélen is ez áll. Az elnökkel már két éve leveleztem, kérte, hogy rendszeresen tájékoztassam az alapítványt a koncertjeimről. Hol és kikkel lépek fel, adjak hírt, ha valamilyen fontosabb szakmai dolog történik velem. Én meg is tettem, és körülbelül egy évvel ezelőtt értesültem arról, hogy jelöltek a díjra, decemberben közölték, hogy meg is kaptam."