Hella

„A liszti gondolkodás az egyik legfontosabb dolog Európa számára”

2011.04.06. 10:12

Programkereső

Liszt Ferenc hazai és nemzetközi vonatkozásban is rendkívül jelentős figurája a kulturális életnek. Hogy pontosan miért, azt Klenjánszky Tamás független szaktanácsadó, az Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára mondta el.

A Művészetek Palotájában rendezték az Európai Fesztiválszövetség (EFA) konferenciáját április 1-jén. Központi témaként felmerült Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma, végül mégis a regionális stratégiák és az együttműködés köré szervezték az előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket. Az előadók beszédeiből azonban mégsem maradt ki az európai értékeket képviselő művész, mintegy reprezentálva a határokon túlnyúló, összeurópai értékek szellemiségét. Kathrin Deventer, az EFA főtitkára szerint az olyan eseménysorozatok, mint a Liszt-év, a kulturális örökségünk részei. Az európai közegben tevékenykedő művészek munkásságukkal hozzájárulnak a globális kultúra sokszínűségének gazdagításához, valamint ezek a rendezvények adnak teret elsősorban a nemzetközi összefogásnak és az együttműködésnek. 

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

Klenjánszky Tamás művészeti szaktanácsadó, a genti székhelyű Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára elmondta, amikor létrehozták a Nemzetközi Liszt Társaságot (ILA, www.liszt-international.org), meghatározták annak célját: az életmű kevésbé ismert részeit vezetik be a jubileumi programba Magyarországon és világszerte. Ezek közé tartoznak a liturgikus művek, egyházi zenék és dalok, valamint a későbbi alkotások. Hazai és külföldi vonatkozásban is „a liszti gondolkodás, pálya- és életmű az egyik legfontosabb dolog Európa számára. Hatalmas megtiszteltetés és szerencse, hogy akkor kapjuk a prezidenciális szerepet, amikor Liszt születésének 200. évfordulóját ünnepeljük" - mondta Klenjánszky Tamás. „Ez segít nekünk abban, hogy adósságokat törlesszünk, hiszen nincs még Liszt-összkiadás, és tevékenységével, életével kapcsolatban rengeteg kutatást kell még folytatni". Liszt Ferenc egy mélyen gondolkodó, modern személyiség volt, egy igazi európai. A 20-21. század zeneszerzését rengeteg irányzattal előlegezte meg, máig is hat a kortárs művészekre. Fontos, hogy több nemzet is (német, francia, magyar) magának vallja a zeneszerzőt, mégis versengés nélkül, együtt emlékeznek rá. „A magyar kulturális intézményrendszer jövője, hogy Liszt kapcsán tágítani tudja az együttműködést világszerte" - véli Klenjánszky Tamás.

A szerző a Fiatal Európa Szerkesztőség program tagja, mely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.