Eszter, Eliza

Jubilál a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

2011.04.06. 20:19

Programkereső

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a rangos megmérettetés. A legszebb pillanatokat április 8-9-én rendezvénysorozat keretében idézik fel.
88BCB66C-4E38-411B-8781-FBAF1302A15C

A versenyt Debrecen város 600 éves évfordulóján rendezték meg először, 1961. augusztus 15-20. között. Egyszeri alkalomnak indult, hiszen akkor még senki sem lehetett biztos a folytatásban. Azóta ötven éve „szól az ének" a cívisvárosban, melyre az áprilisi kétnapos rendezvény keretében emlékeznek. Színpadra lépnek azon Debrecen városában működő énekkarok, melyek versenyzőként is részvevői voltak a korábbi rendezvénynek és a fennmaradt tárgyi és fotódokumentumokból kiállítást rendeznek, melynek anyagát nyomtatott formában is közreadják. Az évfordulós események csúcspontja lesz az az ünnepi hangverseny, mely tulajdonképpen az 1961. augusztus 15-én lezajlott megnyitó díszhangverseny rekonstrukciója. Akkor előbb kortárs magyar zeneszerzők „a cappella" művei hangzottak el a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Gulyás György vezényletével, majd a második részben Szokolay Sándor: Istar pokoljárása című oratóriumának bemutatója következett.

Április 9-én a Kölcsey Központban Pad Zoltán vezényletével a Kodály Kórus az elmúlt ötven év kórusterméséből nyújt áttekintést, azokból a darabokból melyet Debrecen városa rendelt magyar komponistáktól. Az est második részben ismét megszólal a  „csipkerózsika-álmot" alvó Szokolay-alkotás. Az idén 80 éves, Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor egy babiloni legenda nyomán született Weöres Sándor versre komponálta nagyszabású oratóriumát. Szokolay opuszának „újrafelfedezése" komoly művészi tett lesz, mert az egykor (külföldön is) nagy sikert aratott darab évtizedek óta nem hangzott el, felvétel sem készült belőle. Az évfordulók aktualitása mellett külön rangot ad az eseménynek, hogy a karmesteri feladatokat az egyik legtekintélyesebb magyar muzsikus, Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója vállalta.

"Vivat, crescat, floreat!" - az 50 éves a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny ünnepi gálakoncertje

2011. április 9. 19:00 Kölcsey Központ
Debreceni Tavaszi Fesztivál