Dezső

Kopatchinskaja a Miskolci Szimfonikusokkal lép fel

2011.04.07. 14:03

Programkereső

Április 11-én a miskolci Művészetek Házában Bartók II. hegedűversenye csendül fel a világhírű előadó tolmácsolásában, Kovács László vezényletével.

Patricia Kopatchinskaja moldáv származású hegedűművésznő a világ számos hangversenytermének ünnepelt előadója, rendszeres meghívottja olyan fesztiváloknak, mint a Montreux-i Jazz Festival vagy a Salzburger Festspiele és számos előkelő versenyen is bizonyította kiválóságát. A fiatal művésznő közismert arról, hogy mély átéléssel játszik, s minden rezdülése bizonyítja: nem csupán parttalan energia, hanem ízlés és fegyelem is társul adottságához.

Patricia Kopatchinskaja hegedűjátékot és zeneszerzést is tanult Bécsben és Bernben. 2000-ben megnyerte a Henryk Szeryng Hegedűversenyt Mexikóban, 2002-ben az International Credit Suisse Group Fiatal Művész díjában részesült, majd a 2002-03-as évadban a Rising Stars versenyen képviselte Ausztriát New York-ban és számos fővárosban. 2004-ben megkapta a European Broadcasting Union (EBU) Új Tehetség - SPP Awardot és 2006-ban a Förderpreis Deutschlandfunk díjat.

Patricia Kopacsinszkaja
Patricia Kopacsinszkaja

2007-es turnéja szólistaként és vendégigazgatóként az Australian Chamber Orchestrával a legtöbb szavazatot kapta az ausztrál Limelight magazin olvasóitól. Fazil Say-jel kiadott szólólemeze a Pizzicato magazin Excellentia- és a 2009-es ECHO-Klassik-díjat érdemelte ki. Új lemezén, ami elnyerte a BBC Music Magazine díját 2010-ben, Beethoven összes hegedűműve hallható.

Patricia Kopatchinskaja időnként zenét is szerez, a kortárs zene ugyanúgy közel áll szívéhez, mint a klasszikusok. Többen írtak hegedűversenyt számára, többek között Johanna Doderer, Otto Zykan, Gerald Resch, Gerd Kühr, Jürg Wyttenbach és Fazil Say, számos művet ajánlottak neki, például Richard Carrick, Violeta Dinescu, Michalis Economu is a rangos névsor tagja.

Hangszere egy 1741-es Guanerius del Gesú, melyen az Ausztrál Nemzeti Bank jóvoltából játszhat. A Terre des Hommes jótékonysági nagyköveteként moldovai gyermekek támogatásáért zajló projektek résztvevője.

Fazil Say és Patricia Kopatchinskaja

Miskolci Szimfonikus Zenekar
2011. április 11. 19:00 Művészetek Háza

Km.: Patricia Kopatchinskaja (hegedű)
Vez.: Kovács László

Bartók: II. hegedűverseny
Dvorák: VII., d-moll szimfónia