Fülöp, Evelin

Díj Londonból Fischer Ivánnak?

2011.04.08. 14:00

Programkereső

Csütörtökön nyilvánosságra hozták a Királyi Filharmóniai Társaság 2011-es díjaira jelöltek listáját, melyben a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójának neve is szerepel.

Az 1813-ban alapított Társaság (Royal Philharmonic Society) díjait 13 kategóriában ítélik oda: ez a legrangosabb, a komolyzene terén végzett tevékenységért kapható elismerés a szigetországban, rangja csak a Grammy- és Oscar-díjhoz hasonlítható. A karmester kategóriában Semyon Bychkov és Esa-Pekka Salonen neve mellett szerepel Fischer Iváné. Azt, hogy egy-egy kategóriában a három jelölt közül végül ki kapja a díjat, május 10-én a londoni Dorchester szállodában rendezendő ünnepségen jelentik be.

Fischer Iván
Fischer Iván

Az Opera és zenés színház kategóriában a Walesi Nemzeti Opera Nürnbergi mesterdalnokok című produkcióját valamint a Skót Operaház Háború és béke című adaptációját jelölték. Az énekesek közül Christian Gerhaher, Susan Bickley, Brindley Sherratt között dől majd el a díj sorsa. Másik magyar érdekeltsége is van azonban a díjnak, hiszen a Kamarazene és dal kategóriában Jonas Kaufmann mellett a Takács Kvartett is jelölt lett Beethoven összes vonósnégyesének felvételéért.