Hella

Harmadával kevesebb Grammy-díjat adnak át jövőre

2011.04.08. 07:06

Programkereső

A zeneipar legrangosabb elismerését idén még 109 kategóriában adták át. Az áttekinthetőség és a verseny fokozása kedvéért 2012-ben már csak 78-ban avatnak győztest.
22846364-B834-4D34-B979-D34834DC2D0C

A díjakról döntő National Academy of Recording Arts and Sciences bejelentette, hogy átszervezte valamennyi zenei műfajt lefedő, mára túlburjánzott mennyiségű kategóriákat.  A változások közül néhány: a női és férfi vokális előadói díj helyett egy új kategória, a pop szólóelőadó született, a metál és a hard rock összeolvadt, a pop, a rock és a country területén az instrumentális kategóriákat törölték, és nem lesz többé külön díja a legjobb kortárs R&B albumnak sem, ezek jelöltjeit besorolják a legjobb R&B album kategóriájába. A 11 klasszikus zenei kategóriából megszűnik a legjobb album, a kamarazenekar, a klasszikus crossover, illetve két hangszeres szólista kategória.

Neil Portnow, a szervezet elnöke azonban hangsúlyozta, hogy nem a zenei műfajokat rostálták meg. "Minden kategória megmaradt, legfeljebb ezentúl más név alatt található meg" - mondta. Portnow szerint az 53 éves múltra visszatekintő díj szerkezetének és szabályzatának eddigi legnagyobb szabású megváltoztatása a verseny megélénkülésével fel is értékeli majd a Grammyt.