Hella

hu.se.t 7 – Göteborgi Magyar Napok

2011.04.08. 18:28

Programkereső

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör már hagyományt teremtett Göteborgban a magyar rendezvények sorozatával, amelyet minden évben tavasszal rendeznek meg hu.se.t néven.

A svéd szó jelentése ház, otthon és a két ország domain nevei alkotják, mintegy kifejezve az összetartozást, az egymás iránti tiszteletet és az egymás kultúrája iránti érdeklődést. A rendezvénysorozat  igyekszik színes, változatos programokat felvonultatni (képzőművészeti kiállítás, tánc, zene, szinházi előadások, filmbemutatók és tudományos előadások), hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének, igényeinek megfelelőt.

Király Csaba
Király Csaba

A hu.se.t április 9-én indul útjára egy képzőművészeti kiállítással a göteborgi Cosmopolitan Galeriában. A tárlat Svédországban élő, magyar származású, kortárs képzőművészek munkáit vonultatja fel és egyben lehetőséget nyújt a fiatal képzőművészek számára is a bemutatkozásra.

Az idei év a zene éve, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója. Ennek margóján kerül megrendezésre a Vasakyrkanban, Göteborg egyik legszebb templomában április 12-én Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész hangversenye.

A Filmunió támogatásával idén két kortárs magyar rendező filmjét mutatják be a göteborgi Haga moziban angol felirattal. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid címü filmjét április 10-én, Dyga Zsombor Köntörfalak című játékfilmjét április 12-én tekintheti meg a közönség.

Természetesen nem maradhat ki a színházi bemutató sem. Április 9-én kerül sor a Mikszáth különös házasságai című előadásra az R&D Art Mikszáth Társulás előadásában, Dóczy Péter, Kántor Judit, Zborovszky Andrea, Seszták Szidónia és Kotány Bence szereplésével.

A Kőrösi Csoma Sándor  Művelődési Kör célul tűzte ki a magyar kulturális hagyományok megőrzését, az összmagyarsággal való kulturális kapcsolatok fenntartását, bővítését, valamint a magyar-svéd kultúrális együttműködést.  A hu.se.t sikeresen ötvözi ezen célkitűzéseket. Az egyesület idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. Húsz év áldozatos munkája oda vezetett, hogy ma már a rendezvényeken nemcsak a göteborgi magyarság vesz részt, hanem jelentős a svéd látogatók száma is. A jubileumi rendezvényre április 16-án kerül sor, amelyen fellép Stjerna Victoria (hegedű) és a Tavaszi Szél gyermekcsoport. Az ünnepi meghívott a magyarországi Csík Zenekar lesz.

Csík Zenekar
Csík Zenekar

A hu.se.t idei programsorozatában a tánc is szerepet kapott. A táncot kedvelők színvonalas, pergő táncelőadást tekinthetnek meg április 17-én a 4 for Dance előadásában, Kovácsovics Fruzsina vendégszereplésével. A magyar-svéd kulturális együttműködés gyümölcsöző eredménye a 3: e Våning táncintézmény által szervezett modern magyar táncelőadás, amelyben fellép Réti Anna (Inside out) és Fehér Ferenc (Sixt 66). A részletes programleírás megtalálható a www.korosi.se oldalon.