Bernát, Felícia

Főtámogatót keres a Zempléni Fesztivál

2011.04.12. 19:59

Programkereső

A rendezvény húsz éves, de mivel a főtámogató visszalépett, a fesztivál financiális háttere bizonytalanná vált.

A szervezők már hozzászokhattak a „takarékos üzemmódhoz", hiszen a korábbi évek programsorozatait is jóval költséghatékonyabban oldották meg, mint az egyébként is gazdagabb és kedvezőbb helyszíneken szervezett fesztiválok. Turjányi Miklós igazgató szerint nem sokan vállalják, hogy kéthetes fesztivált szerveznek - közel 30 helyszínen, 65-70 programmal, minden résztvevő útiköltségét, szállását és teljes tiszteletdíját kifizetve - alig 80-85 millió forintból. És mindezt egy olyan, évtizedek óta méltatlanul „elfeledett" térségben, mint Zemplén, ahol ez a rendezvénysorozat valóban a kultúra ünnepe, és turisztikai szempontból is kimagaslóan fontos.

Zempléni Fesztivál
Zempléni Fesztivál

A Zempléni Fesztivál abban is egyedülálló volt eddig, hogy a szponzoráció aránya a költségvetésben az országos 10-15%-os arányhoz képest kiugróan magas, meghaladta a 35%-ot. Mindez elsősorban a kezdetek óta főtámogató Antenna Hungária Zrt. állhatatosságának volt köszönhető, a cég az elmúlt 19 évben több mint félmilliárd forintot fordított a zempléni szponzorációra.

„A támogatás megszüntetéséről szóló levelük váratlanul ért, de megértjük döntésüket. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az állami döntéshozók nem voltak tekintettel e kimagasló és egyedülálló társadalmi szerepvállalásra: az évenként fizetendő 1,5 milliárdos adó összegénél nem vették figyelembe a fesztiváltámogatást" - fogalmazott Turjányi Miklós.

Az idei, csökkentett időtartamú fesztivál költségvetése egyelőre mindössze 35 millió forint. Az igazgató és a szervezőgárda tagjai még nem adták fel, hogy az utolsó pillanatban találnak egy új főszponzort, és a tőle kapott összeggel méltóbb módon ünnepelhetnek.