Bernát, Felícia

Erkel kórusművek korongon

2011.04.14. 17:01

Programkereső

A Hungaroton gondozásában megjelent albumon a szerző énekkari darabjai, egyetlen kantátája és az István király opera kórusrészletei is megtalálhatók.

A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar 45 percnyi Erkel-anyaggal jelentkezett a Hollós Máté vezette lemezkiadónál, de hogy meglegyen a bő egyórás műsoridő még kellett valami más is. Ekkor került szóba a 2010-ben Komáromban előadott István király című opera és annak kórusrészei. Az előadás érdekessége, hogy az 1885-ös ősváltozat szerint szólalt meg.

Erkel Ferenc: Kórusművek (Hungaroton)
Erkel Ferenc: Kórusművek (Hungaroton)

A korongon található többi alkotás is különlegességek sorát vonultatja fel. Erkel egyetlen kantátája, a Magyar Cantate II. Ferenc József koronázására készült (csakúgy mint az akkor valóban elhangzó Koronázási mise Liszt tollából). Ősbemutatójára 1867-ben került sor a szerző vezényletével, majd 143 évig nem hangzott el pódiumon. 2010 tavaszán került elő a mű kottájának másolata a Marosvásárhelyen élő Erkel-ükunoka, Szőnyi Zoltán karmester jóvoltából, így lehetőség nyílt a teljes kórus- és zenekari kottaanyag rekonstruálására, majd előadására is 2010. november 6-án a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) jóvoltából.

Az új CD-n a Lakner Tamás dirigálta Bartók Béla Férfikar és a Somogyváry Ákos vezette István Király Operakórus mellett a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra Nőikar, a Pécsi Egyetemi Kórus Nőikara, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar működött közre. Somogyváry Ákos régóta, több mint húsz éve foglalkozik Erkel művészetével. Karnagyként és Erkel-leszármazottként is fontosnak tartja a nemzeti opera megteremtőjének ügyét. A CD-hez tartozó ismertetőjében így ír erről: "Régről való súlyos adósságot pótol a Hungaroton - ez Erkel-évfordulóhoz kapcsolódó - új felvételén ... . Erkel Ferenc eleddig kiadatlan, s ezért a szélesebb közönség számára úgyszólván ismeretlen operái, kamarazenei művei mellett lemezünk elkészültéig mostoha sors jutott osztályrészül - a mintegy 150 esztendős múltra visszatekintő magyar kóruséletete a dalárdamozgalommal elindító - nemzeti zeneszerzőnk énekkari darabjainak és egyetlen kantátájának is."