Fülöp, Evelin

Nyílt hétvége a Cantemusnál

2011.04.14. 15:05

Programkereső

A Kodály-módszer hatékonysága és megismertetése érdekében szerdától nyílt napokat rendez a nyíregyházi Cantemus Kórus; az elsősorban karvezetőknek és zenetanároknak meghirdetett szakmai program a nagyközönség számára is tartogat színvonalas koncerteket.

A Kodály Zoltán Általános Iskolában megtartott rendezvény célközönségét azok a hazai és külföldi szakemberek alkotják, akik már ismerik a kodályi alapelveket, s tájékozódnának, valamint tapasztalatokat gyűjtenének a témában. A négynapos rendezvényre többek között Franciaországból, Törökországból, Németországból és Svédországból várnak vendégeket.

A programok során a szakemberek délelőttönként iskolai óralátogatásokon vesznek részt, délután pedig kóruspróbákat tekintenek meg. Megszervezik számukra az úgynevezett "kérdések óráját", ahol tájékozódhatnak a Kodály-módszer gyakorlati alkalmazásáról, de megrendezik a kottabörzét is, ahol a kiszemelt darabok kottáit vásárolhatják meg.

Cantemus Gyermekkar
Cantemus Gyermekkar

Koncertek is lesznek természetesen: szerda este a Cantemus legkisebbjei (Nyitnikék Gyermekkar, Napsugár Gyermekkar, Cantemus Fiúkórus és a gyermekkar). Április 15-én Csodacsinálók címmel rendeznek egy különlegesnek ígérkező koncertet, melyen a világhírű Muzsikás Együttessel közösen lépnek színpadra a Cantemus kórusai. A programsorozat koncertrésze április 16-án zárul Tokajban, ahol a Kulturális és Művészeti Centrumban hallgathatják meg az érdeklődők a Cantemus Vegyeskar koncertjét.

A nyíregyházi Cantemusnak a rendezvény után is so dolga akad. A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette gyermekkórus Moszkvában, míg a hattagú Banchieri Énekegyüttes Németországban lép fel. A Pro Musica Leánykar közben Olaszországban koncertezik, a vegyeskar pedig Franciaországban mutatja meg tudását, majd Hongkongban és Kínában ad egy háromhetes koncertturnét.