Bernát, Felícia

David Helfgott Budapesten

2011.04.15. 15:00

Programkereső

Május 8-án ad koncertet az ausztrál zongoraművész, akinek neve a Ragyogj! című, hét Oscar-díjra jelölt filmből is ismerősen csenghet.
David Helfgott
David Helfgott

A filmet (eredeti címén Shine) az ausztrál Scott Hinks rendezte 1996-ban, majd rá egy évvel a számos jelölés után Geoffrey Rush, a film főszereplője elnyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe és Oscar-díjat.

David Helfgott 1947-ben született Melbournben. Csodagyerek volt, lenyűgöző képességeket mutatott a matematika, sakk és zene területén egyaránt. Az a tanár, aki felfedezte tehetségét, Bálint Alice (Alice Carrard), Bartók Béla és Weiner Leó egykori tanítványa volt. Helfgott 19 évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstílusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlították. Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott.

Az 1970-es évek elején betegsége miatt visszatért Ausztráliába, ahol több mint 10 évig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice volt az, aki gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki. Visszatérésére a zenei világba az 1980-as évek közepén került sor, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gillian-nel, akinek szeretetével és segítségével Davis Helfgott ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárjává vált.

David Helfgott-ot, mint Rahmanyinov és Liszt egyik leghitelesebb előadóját tartják számon. Évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is egyedülálló és rendkívüli, hogy Budapesten üdvözölheti őt a klasszikus zenét szerető közönség. Május 8-án Rahmanyinov és Liszt művei is felcsendülnek majd, részben tisztelegve a 2011-es Liszt-év előtt.

David Helfgott (zongora)

2011. május 8. 20:00 Budapest Congress & World Trade Center

Bach: Olasz concerto, BWV 971
Mendelssohn: Andante és Rondo Capricioso, op. 14
Chopin: Fantasie Impromptu, op. posth.; e-moll kerongő; g-moll ballada
Rahmanyinov: gisz-moll prelűd, op. 32 no. 12, G-dúr prelűd, op. 32 no. 5; g-moll prelűd, op. 23 no.5
Liszt: b-moll szonáta