Eszter, Eliza

A Magnificaté a győzelem

2011.04.21. 17:12

Programkereső

A Szebellédi Valéria vezette Magnificat Ifjúsági Kórus lett a nagydíjasa a 13. Budapesti Nemzetközi Kórusversenynek.
9898EA19-729D-4FD7-8CBC-7FD09531A937

Az április 20-án befejeződött verseny 11 ország 50 kórusának részvételével zajlott. 2011. április 17-20. között a világ legkülönbözőbb tájairól - többek között Venezuelából, Indonéziából, és a skandináv országokból - érkezett kórusok mérték össze tudásukat egymással. A külföldi résztvevők mellett harmincöt hazai énekkar szerepelt a találkozón. 

A zsűri a verseny 12 kategóriájában 29 arany-, 19 ezüst-, és 5 bronzminősítésű diplomát osztott ki. A Nagydíjas Versenyen az esemény zárásaként, egyben csúcspontjaként a 11 kategóriagyőztes kórus - köztük három svéd és nyolc magyar együttes - indulhatott a verseny nagydíjáért, amelyet Szebellédi Valéria vezetésével a Magnificat Ifjúsági Kórusnak, a mai magyar kórusélet egyik kiemelkedő énekkarának ítélt oda a nemzetközi zsűri. Az együttes sorozatban harmadszor nyerte el a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny Nagydíját. Karnagyi különdíjat kapott Cseri Zsófia és Nemes József, a Zempléni Fesztivál különdíját - hangversenymeghívást a Fesztiválra - Kerekes Rita karnagy irányításával a debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykara nyerte el. 

A verseny színvonaláról és jelentőségéről a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott többek között Theodora Pavlovitch, a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség alelnöke és Jürgen Budday, a Német Zenei Tanács elnöke, akik részt vettek a zsűri munkájában. 

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára versenyt lezáró köszöntőjében Platónt idézte: „A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja."