Eszter, Eliza

A spanyol kapcsolat

2011.04.21. 20:00

Programkereső

Április 22-én a Nemzeti Filharmonikusok adnak koncertet a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével.

Maurice Ravel, a hangszínek kezelésének-keverésének új távlatot adó, anyai ágon baszk származású komponista - bár néhány hónapos korában elhagyta a Pireneusok tövében fekvő szülőfalut Párizsért - egész életében szívesen fordult nemcsak a rokokó és a gáláns stílus, hanem spanyol vagy más egzotikus témák felé is. Legismertebb kompozíciója, a Bolero (spanyol vagy kubai tánc) ötlete is baszkföldi nyaralójában töltött 1928-as nyári vakációjához köthető. Ez a hangszerelési bravúr azt aknázza ki, miként lehet egy kisdob-kíséretes, néhány ütemes, makacsul ismétlődő, statikus dallamot pusztán a zenekari színek váltogatásával, kombinációjával, gazdagításával dinamizálni.

Ingrid Fliter
Ingrid Fliter

Ezt megelőzően a koncerten az idősebb pályatárs, Claude Debussy 1905 és 1908 között komponált, Images (Képek) című zenekari triptichonjának spanyolországi hangulatokat-impressziókat érzékien megjelenítő, háromtételes remeke, az Ibéria hangzik el. A koncert nyitányaként felcsendülő Pavane egy infánsnő (azaz spanyol hercegnő) halálára című zongoramű Ravel első remeke, még főiskolás éveiből származik, 1899-ből, a zenekari változatot 1910-ben készítette el. Kevéssé ismert tény, hogy a művészetpártoló Edmond de Polignac hercegnő, akinek szalonját Ravel tanulóéveitől kezdve látogatta, és akinek a 16-17. századi táncot idéző alkotás ajánlása is szól, Isaac Singer lánya volt, később a varrógép feltalálójának vagyonát örökölte.

A G-dúr zongoraverseny talán kevésbé ismert, mint az úgynevezett balkezes zongoraverseny. Bár nagyjából ugyanabban az időben íródott - 1929 és 1931 között -, könnyedebb hangvételű, Mozart-, Saint-Saëns- és jazz-hatások gazdagítják. A kor egyik vezető francia pianistája, Marguerite Long mutatta be - a Művészetek Palotájában a Magyarországon is már számos alkalommal vendégeskedett, kiváló argentin zongoraművész, Ingrid Fliter játssza.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2011. április 22. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Ingrid Fliter (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

Ravel: Pavane (Egy infánsnő halálára); G-dúr zongoraverseny; Bolero
Debussy: Ibéria