Orbán

Beethoven Budán

2011.04.21. 08:00

Programkereső

Ahogy 2000 óta minden évben, idén is koncertsorozattal emlékeznek Beethoven hangversenyére, amit a Budai Várban adott.

Idén lesz 211 éve annak, hogy a német zeneszerző hangversenyt adott József Nádor első feleségének, Alexandra Pavlovna nagyhercegnőnek nevenapján. A Budavári Önkormányzat háromnapos eseménysorral tiszteleg a művész előtt.

Május 6-án este fél nyolctól Grego (Földvári Gergely) ad klasszikus és jazz zongorahangversenyt a budai Városháza tanácstermében, Beethoven-témákat feldolgozva. Május 7-én, az ünnepi évfordulón két rendezvény is várja az érdeklődő közönséget: délután fél öttől az MTA Zenetudományi Intézet Bartók-termében Beethoven teadélutánt rendeznek. Mácsai János vendége Somlai Petra, Hollandiában élő fortepianista lesz, aki művésztársaival korai Beethoven darabokat mutat be a múzeum Broadwood zongoráján. Este héttől a Budavári Önkormányzat koszorút helyez el Beethoven emléktáblájánál a Várszínháznál, majd fél nyolctól az angol Salomon Quartet lép fel a Várszínházban, Simon Standage vezetésével. A neves hegedű­művész neve minden bizonnyal ismerősen cseng a magyar zenekedvelő közönség számára is, hiszen a 17.-18. század zenéjének egyik specialistája. 

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Május 8-án az MTA budavári kongresszusi dísztermében Ránki Dezső és Klukon Edit lép fel, akik Liszt Ferenc kétzongorás átiratát mutatják be Beethoven IX. szimfóniájából. A művet az előadóházaspár már nagy sikerrel játszotta világszerte, Magyarországon és külön öröm a szervezők számára, hogy ez alkalommal a „Beethoven Budán" sorozat Európa-napi koncertjének adhat rangot ezzel a különleges elő­adással.

További információk itt érhetők el.