Bernát, Felícia

Fidelio Klasszik: Udvaros, Dés, Rivalda, Hungaroperett

2011.04.21. 16:58

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 23-i adásában.

Hajdúszoboszló, Győr, Eger, Szeged, Gyula, Kaposvár, Debrecen - csupán néhány város abból a csaknem 20-ból, ahol a HungarOperett Társulata az elmúlt bő egy évben fellépett. Az operett népszerűsítését célul kitűző HungarOperett alapítója és művészeti vezetője Kollár Péter Erik. Az egykori Interoperett társulatának szólistáját arra kértük, összegezze az országos turné tapasztalatait és ossza meg velünk, hogy milyen újabb produkcióval készülnek a hazai és külföldi közönséget meghódítani. Kollár Péter Erikkel Hegedűs Claudia beszélgetett.

Április 26-án kezdődik a Thália Színházban a Rivalda Fesztivál, amelyen tizennégy vidéki színház mutatkozik be egy-egy előadással a fővárosban. A háromtagú, kritikusokból álló zsűri egyik tagját, Kovács Dezsőt Rick Zsófi kérdezte.

Renée Fleming (Fotó: Decca/Andrew Eccles)
Renée Fleming (Fotó: Decca/Andrew Eccles)

Mint bizonyára sokan tudják, Renée Fleming az idei Májusünnep sztárja. A világhírű amerikai szoprán a fesztivál keretében ad egész estét koncertet a Magyar Állami Operaházban május 11-én. A hangversenyen többek között Strauss, Massenet és Dvořák művek hangoznak el, az est dirigense Kristjan Järvi lesz, közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara. Az ünnepelt operacsillag már nagyon várja a budapesti koncertet, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy legkedvesebb áriáiból mutat be egy válogatást a magyar közönségnek. Renée Fleming Független Hírügynökségnek adott exkluzív interjújából idézünk.

Emblematikus lemez volt 1984-ben Udvaros Dorottya Átutazó című albuma. Annak idején tartottak belőle néhány koncertet, de huszonöt évig egyáltalán nem lehetett élőben hallani a dalokat. Tavaly ősszel megrendeztek két koncertet az Uránia Filmszínházban, most május 1-jén pedig a Művészetek Palotájában szólal meg újra Udvaros Dorottya legendás lemeze. A színésznővel és a lemez zeneszerzőjével, Dés Lászlóval Rick Zsófi beszélgetett.

Udvaros Dorottya
Udvaros Dorottya

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 24-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.