Orbán

Egy fontos szerződés emlékére

2011.04.22. 07:07

Programkereső

A Magyar Haydn Társaság emlékkoncertet rendez május 1-jén, Joseph Haydn első magyarországi szerződésének 250. évfordulóján.
Joseph Haydn
Joseph Haydn

Joseph Haydn valószínűleg 1757-ben, 25 évesen nyerte el első karnagyi állását Morzin gróf Dolní Lukavice-i kastélyában. Az ottani zenekar azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, és Haydn legkésőbb 1760-ban, házasságkötésének évében már ismét munkát keresett. Ezúttal nagyobb szerencsével járt: az egyik leghatalmasabb és leggazdagabb magyar arisztokrata, a kiváló zenei ízléssel és jelentős kottagyűjteménnyel rendelkező Esterházy Pál Antal herceg alkalmazta őt - formailag egyelőre a betegeskedő Gregor Werner udvari karnagy helyetteseként, gyakorlatilag pedig az utódjaként - másodkarnagyi beosztásban. A híres szerződést éppen 250 éve, 1761 május 1-jén írták alá. Pál Antal herceg akkortájt ugyan elsősorban Bécsben tartózkodott, majd a rákövetkező évben meg is halt, ez az aktus azonban Haydnt jogilag egész életére, valóságosan pedig csaknem három évtizedre Magyarországhoz kötötte (nem számítva a londoni utazások után, 1795 és 1802 között évente Kismartonban töltött hónapokat). A két és fél évszázaddal ezelőtti dátum tehát meghatározó napja volt mind a magyar kutúrtörténetnek, mind pedig az egyetemes zenetörténetnek.

A keszthelyi Festetics-kastélyt nemcsak dísztermének szépsége teszi az emlékhangverseny méltó színhelyévé, hanem az a kevesek által ismert tény is, hogy a Helikon könyvtár jelentékeny gyűjteménnyel rendelkezik Haydn-művek szerzőjük életében keletkezett kéziratos másolataiból; ezek épp a Morzin-gyűjteményből kerülhettek Keszthelyre. Többek között a két legkorábbi, op. 1-es és op. 2-es jelzésű - stílusában még divertimento jellegű - vonósnégyes-sorozatból is található itt kéziratos példány; ezért áll a mai program élén egy op. 1-es kompozíció. A koncert a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány támogatásával jön létre.

Anima Musicae Vonósnégyes

2011. május 1. 18:00 Festetics Kastély

Tagjai: G. Horváth László, Jobbágy Andor (hegedű), Hargitai Bence (mélyhegedű), Migróczi Tamás (gordonka)
Haydn: B-dúr, "La chasse" vonósnégyes, op. 1 no. 1; h-moll vonósnégyes, op. 33 no. 1; G-dúr vonósnégyes, op. 77 no. 1