Eszter, Eliza

Liszt-film a Fidelión

2011.04.26. 12:57

Programkereső

A Duna Televízió Ricordanza című alkotását a Fidelio is levetíti. Hogy mikor kapcsoljuk be a mozigépünket, azt az alábbi szavazással Önök dönthetik el.
Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

A Dobronay László rendezte alkotás tv premierje húsvét vasárnap volt, díszbemutatójára pedig április 21-é került sor. Ezen az eseményen Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója elmondta, hogy a Liszt évfordulóhoz kívánnak kapcsolódni ezzel a filmmel, de nem ez az egyetlen megmozdulásuk a jubileum alkalmából. Hamarosan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Liszt-pályázatával párhuzamosan ők is filmpályázatot írnak ki. De míg a Minisztérium Liszt életéről szóló pályamunkákat vár, a Duna Televízió mobiltelefonnal készített, Liszt zenék illusztrálta rövidfilmeket vár, elsősorban fiataloktól. A felhívás hamarosan olvasható a Duna Televízió honlapján.

Bogányi Gergely, aki a téli forgatás alatt a mínusz három fokos hideggel dacolva ült zongorához és játszotta el Liszt legnehezebb zongoraműveit azt emelte ki, hogy „Az előadók mindig arra törekednek, hogy megfoghatóvá tegyék a megfoghatatlant és ebben a filmben mindez megtörtént." Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a film különleges értékeként említette, hogy az épületet valódi mivoltában tudta megmutatni, azaz sikerült ábrázolni „a kőbe zárt tradíciót, a Zeneakadémia templom jellegét - hiszen ide sokak valódi áhítattal lépnek be -, sőt, a hely szellemét is sikerült megidézni" - fogalmazott.

A film hamarosan látható lesz a Fidelión is.