Orbán

Új évad a Nemzeti Filharmonikusoknál

2011.04.26. 13:45

Programkereső

Megkezdte a bérletárusítást a zenekar, amely budapesti, vidéki, külföldi koncerteken és a Bartók Új Sorozat folytatásában is megnyitja a zene dimenzióit.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója a kedden tartott sajtótájékoztatón a költségvetésről elmondta, hogy a kormányzati tényezőknél sikerült elérni a 2003-hoz hasonló támogatási mértéket és így a jövő évadban 1 milliárd 635 millió forinttal tudnak gazdálkodni. „Ez tehát nem a támogatás drasztikus növelését, hanem egy régebbi szinthez való visszatérést jelent. Ezzel együtt viszonylagos pénzügyi nyugalomra számítunk a 2011/2012-es esztendőben. A Müpa új vezetésével való kapcsolatunk is jó, harmonikus és kifejezetten produktív. A régebben elkezdett online közvetítések most a Müpa honlapján folytatódnak, így minden, a Művészetek Palotájában tartandó hangversenyünket a mupa.hu-n élőben lehet majd követni."

Évi 35-40 vidéki, a művészek számára plusz juttatással nem járó koncertet adnak, külföldön pedig szinte minden hónapban játszanak. 2011 májusában a Vatikánban, júniusban Lengyelországban, augusztusban Németországban, ősszel Romániában, Franciaországban, Szlovákiában, 2012-ben pedig Spanyolországban, majd Kínában lépnek fel.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán főzeneigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a támogatás stabilizálódott, 2011/2012-es évadot még a régi költségvetéshez kellett igazítaniuk és természetesen a Bartók Új Sorozat is befolyásolta a programok kialakítását. Négy koncertet emelt ki a pazar kínálatból: az október 5-én játszandó Richard Strauss Daphné című művét, mely egy hosszabb, a zeneszerző összes, Magyarországon előadatlan operáit bemutató sorozat része lesz. Szeptember 25-én Bartók A csodálatos mandarin című színpadi művének előadása kuriózum lesz, mert azt a lámpáról való leakasztás jelenetével bővítve adják elő Bartók Péter által rekonstruált és visszaállított ütemekkel, M. Tóth Géza animációs filmjével kiegészítve. Karácsonyi hagyománnyá szeretnék tenni a decemberi Diótörő előadásukat is, amit 2011. december 21., 23. és 28-án nem a Budapest Bábszínházzal közös produkcióban mutatnak be, hanem a Kolibri Színházzal közösen, Novák János rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy háromdimenziós képteret hoznak majd létre projektorok segítségével és ebben fogják elhelyezni a bábokat és a díszletet is. 2012. február 16-án Ravel A gyermek és a varázslatok című művének előadása is igazi zenei csemege lesz. „A Schönberg-operák bemutatása ebben az évadban háttérbe fog szorulni, de a tervek között továbbra is szerepel például A szerencsés kéz vagy a Gurrelieder színpadra vitele" - fogalmazott a zongorista-karmester.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a 2011. november 24-én előadandó Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumára, Janácek Glagolita miséjére, valamint 2011. november 17-én Wolf Péter és Korngold Hegedűversenyére hívta fel a figyelmet. „Ebben az évadban késői műveket éneklünk majd, talán kicsivel kevesebb alkalommal lépünk színpadra, mint a 25 éves fennállást ünneplő, jubileumi évben, de annál nagyobb jelentőséggel" - hangsúlyozta Antal Mátyás.

A Nemzeti Filharmonikusok  újdonságai között szerepel az a három részből álló, Próbatermi vendégség című koncertsorozat, ahol a zene születésének lehetnek szem- és fültanúi a látogatók. A zenekar VI. emeleti próbatermében ugyanis kamarazenét játszanak majd az együttes muzsikusai. Házigazda Kocsis Zoltán, Antal Mátyás és az első koncertmester, Falvay Attila lesz.

Az ifjúsági hangversenysorozatok is folytatódnak Gyerekszemmel címmel. Antal Mátyás szerint „a tapasztalatok szerint ezekkel a koncertekkel a fiatalokat ki lehet mozdítani a nihilből és a számítógépgörcsből is". És nem szakad meg az a több mint fél évszázados hagyomány sem, ami Martonvásárhoz kapcsolódik. 2011. július 23-án, 30-án és augusztus 6-án ismét várják a fák lombos árnya alatt zenét hallgatni kívánókat.

A bérletek ezen a héten a zenekar Baráti Köre számára hozzáférhetőek, a nagyközönség pedig május 2-ától vásárolhat belőlük.