Dezső

Fidelio Klasszik: Helfgott, Orlai, ESZME

2011.04.28. 19:58

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 30-i adásában.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete május 12. és 15. között első alkalommal rendezi meg az ESZME Fesztivált a Thália Színház Arizona és Új Stúdiójában. A négy nap alatt 13 produkciót láthat a közönség: délelőtt a családokat és az óvodás vagy iskolás csoportokat várják, esténként a felnőttek mehetnek bábszínházba. Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, vagyis az ESZME 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a magyar kulturális közéletben részt vevő szabadúszó előadóművészeket összefogja. Az egyesület végez műsorszervezési, programközvetítői segítségnyújtást, jogi és gazdasági tanácsadást, segíti a tagok promócióját a hazai és a külföldi kulturális piacon. Mindazonáltal igyekszik többnek lenni ennél: olyan művészi alkotóközösség, mely azonos gondolkodású, minőségi színházi előadásokat létrehozó tagokat tömörít. Az egyesületről és a fesztiválról Csató Kata bábszínésszel, bábrendezővel, az ESZME egyik alapító tagjával és egyben elnökével Papp Tímea beszélgetett.

ESZME Fesztivál
ESZME Fesztivál

 A világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárja, David Helfgott május 8-án Budapesten ad koncertet. Az ausztrál zongoraművész, akit többek között Liszt egyik leghitelesebb előadójaként tartanak számon, a budapesti koncerten Bach, Mendelssohn, Chopin és Rahmanyinov műveket szólaltat meg a Budapesti Kongresszusi Központban. David Helfgott legkedvesebb szólóművét, Liszt b-moll szonátáját a koncert végére tartogatja. A neves előadóművész feleségét ausztráliai otthonukban hívtuk fel és egyebek mellett arra kértük, meséljen nekünk férje magyar kötődéseiről, zenei újjászületéséről, mindennapjairól és kedvteléseiről, valamint idézze fel nekünk, milyen is volt megélni azokat a csaknem 30 évvel ezelőtti pillanatokat, amikor David Helfgott sikerrel tért vissza a koncertéletbe. A következő percekben egy született zongorista feleségét, Gillian Helfgottot hallják.

Az Orlai Produkciós Iroda tavaly június óta játszik a Belvárosi Színházban. Idén nyáron három új előadás is repertoárra kerül olyan alkotókkal mint a napokban a nemzet színészének választott Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós, Szacsvay László, Őze Áron, Fullajtár Andrea, Gálffi László, Ascher Tamás, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit. A produkciós iroda vezetőjével, Orlai Tiborral Rick Zsófi beszélgetett az elmúlt egy évről és a nyári bemutatókról.

Molnár Piroska
Molnár Piroska

A csaknem másfél évvel ezelőtt alakult HungarOperett Társulata a nemrégiben véget ért országos koncertturné után sem pihen. Ezúttal a budapesti közönséget szeretnék meghódítani egy fergeteges produkcióval. Május 9-én egy kétfelvonásos anyák napi operettgálával készülnek az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész estés gálaműsorról Kollár Péter Eriket, a HungarOperett alapítóját és művészeti vezetőjét Hegedűs Claudia kérdezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 1-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.