Konstantin

Fokozatosan hozzáférhetővé válik a Hungaroton teljes archívuma

2011.04.28. 08:27

Programkereső

A Hungaroton fokozatosan digitalizálja és elérhetővé is teszi teljes archívumát május elején induló internetes zeneboltjában.

Mint azt Hollós Máté, a Hungaroton ügyvezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a http://www.hungarotonmusic.com/ felületen így a kiadó újdonságai mellett olyan zenei felvételek is hozzáférhetők lesznek, amelyek egyáltalán nem jelentek meg CD-n.

Az internetes zenebolt elindítását indokolva emlékeztetett arra, hogy a hagyományos lemezkereskedelem - elsősorban az illegális másolások és letöltések miatt - meglehetősen válságos helyzetben van, és azt sem lehet tudni, hogy néhány év múlva milyen új hanghordozók lesznek használatban.

A Fotexnettel közös fejlesztésű internetes Hungaroton-katalógus szabadon böngészhető lesz, így számos információt ad az archív felvételekről, a letöltéshez azonban már fizetni kell. A 10 ezer címet tartalmazó archívum darabjait egyenként digitalizálják, és azok sorra fölkerülnek majd a világhálóra.

Hollós Máté elmondta, hogy a honlap indításakor már 2700 felvételből válogathatnak majd az érdeklődők, de ezek közül csupán 2500 felvétel vásárolható meg CD-n. A digitális formában kizárólag az interneten elérhető címek száma pedig május elejétől napról-napra gyarapszik majd.

Az érdeklődők a teljes albumok mellett általában egy-egy dalt is letölthetnek majd, bár az úgynevezett nagy jogdíjas műveknél valószínűleg csak a teljes felvételeket lehet majd megvásárolni. Az online zeneáruház indításakor egy dal 199, egy teljes album pedig 1999 forintba fog kerülni.