Fülöp, Evelin

Hat magyar fiatal az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

2011.05.03. 17:58

Programkereső

A European Union Youth Orchestra rendes tagja még sosem lehetett egyszerre ennyi magyar tehetség.

A 2011/12-es évadban az együttes rendes tagja lesz Standi Hajnalka (hegedű), Nagy Ákos (nagybőgő), Szűcs Marietta (fuvola), Rózsa Gerda (oboa), Mohai Bálint Döme (fagott) és Csikota Gergely (trombita). Tartalékos státuszt nyert Füredi Veronika (hegedű), Huszár Noémi (hegedű), Misinszki Csilla (oboa), Molnár Eszter (oboa), Csige Attila (ütőhangszer), Maros Ádám (ütőhangszer), nyári iskolán vehet részt Nauratyill Eszter (hegedű).A rangos nemzetközi zenekarba legfeljebb 140 zenekari tagot (14-24 év közötti fiatal muzsikust) választanak be minden évben az uniós tagállamok több mint négyezer jelöltje közül. A zenekar minden évben teljesen megújul; ha a korábbi tagok újra jelentkeznek, akkor az újakkal együtt részt kell venniük a meghallgatáson.

Az elmúlt öt évben 16 magyar zenész vált a zenekar rendes tagjává, 39-en kerültek a tartaléklistára, 3-an vehettek részt a zenekar nyári iskolájában és 8 muzsikust bátorítottak újbóli jelentkezésre.

A zenekar 2011/2012-es évada a július végi és augusztus eleji próbaidőszakkal, majd egy augusztusi turnéval kezdődik, amely idén Grafeneggből indul. A turné állomásai: Amszterdam, Bolzano, Kassel, Berlin és Rostock.

fuvola
fuvola

Európai Unió Ifjúsági Zenekarát az Egyesült Királyságban alapították 1978-ban, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit. A bekerülőknek a zenekar lehetőséget nyújt arra, hogy neves hangszeres tanárokkal dolgozzanak együtt, és világhírű karmesterekkel, szólistákkal lépjenek fel a világ nagy koncerttermeiben.

A zenekarral világhírű vendégkarmesterek dolgoztak, például Leonard Bernstein, Daniel Barenboim, James Conlon, Carlo, Herbert von Karajan, Zubin Mehta vagy Msztyiszlav Rosztropovics. A vendégszólisták közé tartozott: Martha Argerich, Emanuel Ax, Teresa Berganza, Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Christa Ludwig, Radu Lupu, Karita Mattila, Lord Yehudi Menuhin, Viktoria Mullova, Anne-Sophie Mutter, Jessye Norman, Murray Perahia, Maurizio Pollini, Margaret Price és Ravi Shankar.