Eszter, Eliza

Karmester és építész épít közös koncerttermet

2011.05.04. 10:05

Programkereső

Claudio Abbado és Renzo Piano Bolognában dolgozik új tervén.

Ilyen nem volt még sehol a világon - nyilatkozta az olasz sajtónak az általa elképzelt koncertteremről Claudio Abbado. A karmester elképzeléseit az olasz építészet maestrójával, a Pritzker-díjas Pianóval osztotta meg. A közös zeneterem helyszíneként kiválasztott Bologna városa pedig természetesen igent mondott az Abbado-Piano auditórium megvalósítására.

Nem ez az első alkalom, hogy a zenész és az építész együtt tervez koncerttermet: a kilencvenes évek végén az egykori torinói Fiat gyár, a Lingotto épületében Abbado és Piano közösen hozott létre zenetermet. Piano nevéhez fűződik a Rómában 2002-ben felavatott Auditórium is.

Az új, bolognai koncertterem terve
Az új, bolognai koncertterem terve

A most Bolognában tervezett koncertterem Abbado "őrült és csodálatos" ötlete alapján készül - fogalmazott Piano. Fából épül, alakja óriás meteoritra emlékeztett, melyben az 1800 férőhelyes nézőtér a zenekar körül emelkedik. A koncertterem Bologna múzeumokban gazdag művészkerületében kap helyet. A több tíz milliós beruházás egy részére már szponzor is jelentkezett, a Cassa di Risparmio pénzintézet. Abbado szerint a koncertterem legfeljebb 2014-re elkészül, Piano szerint viszont minimum négy év kell hozzá.