Orbán

Egy kis éji zene Gázában

2011.05.04. 12:29

Programkereső

Első alkalommal vezényelt koncertet kedden a palesztinok lakta városban Daniel Barenboim világhírű zongoraművész-karmester.

A közel-keleti megbékélést szorgalmazó, izraeli és palesztin útlevéllel egyaránt rendelkező művész több száz fős közönsége javarészt gyerekekből állt. Barenboim keze alá ismert európai zenekarok - többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a milánói Scala zenekara - tagjai dolgoztak. A békekoncertre verbuvált alkalmi együttes a Zenekar Gázáért nevet viselte.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen tudást képviselő formáció koncertezett az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben. A fellépést egy palesztin társadalmi szervezet kezdeményezte az ENSZ-szel együttműködve. A koncert műsorán Mozart Egy kis éji zene című munkája és az ünnepelt 40. szimfónia is szerepelt.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

Daniel Barenboim izraeli, argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben alapította a Nyugat-Kelet Divan Zenekart, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt.

Az 1942-ben orosz zsidó szülőktől Argentínában született művész régóta használja hírnevét ahhoz, hogy előmozdítsa Izrael és szomszédai közötti békét. Rendszeresen fellép a javarészt szintén palesztinok lakta Ciszjordániában, az izraeli hatóságok azonban már több alkalommal - legutóbb tavaly áprilisban - elutasították, hogy Gázába utazzon.