Konstantin

Először tanácskozik Budapesten a Pearle

2011.05.05. 09:58

Programkereső

Az előadóművészeket foglalkoztató európai szervezeteket tömörítő Pearle (Performing Arts Employers Associations League Europe) a Művészetek Palotájában tart konferenciát május 20-21-én.
Kovács Géza, NFZ
Kovács Géza, NFZ

Kovács Géza, a vendéglátó Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója szerint az Európai Unió egyik legeredményesebb és legütőképesebb lobbiszervezete a Pearle, amely tagszervezetein keresztül mintegy 350 ezer művészt képvisel "hangsúlyozottan a munkáltatói oldalról, tehát nem az érdekvédelmi szervezetek részéről" - mondta. Az 1992-ben alakult és az európai előadóművészeti munkáltatói jogokat gyakorlók alkotta szervezet tagjai félévente más-más helyszínen tartjanak konferenciát. A tagszervezetek között ott van például a brit zenekari szövetség, a német színházi és zenekari szövetség vagy a holland zenekari és színházi szövetség. Feladatai közé tartozik például az előadóművészetet érintő uniós döntések előkészítése.

"Budapesten elsősorban olyan témákat tárgyalunk, amelyek a három esztendeje kirobbant és az előadóművészetet nagyon nyersen sújtó válság kapcsán vetődnek fel: a közpénzek csökkenésének, illetve a közpénzek felhasználásának kérdéseit" - fogalmazott Kovács Géza. A tanácskozáson a szponzorpénzekről is beszélni fognak. "Ehhez meghívtuk magyar előadónak Török Andrást, a Summa Artium képviselőjét. Főként brit kollégáink tapasztalataikra vagyunk kíváncsiak, hiszen a művészeti szponzoráció Nagy-Britanniában a legfejlettebb Európában" - fűzte hozzá.