Fülöp, Evelin

Fidelio Klasszik: Bársony, Csengeri, Telefondoktor

2011.05.05. 19:58

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 7-i adásában.

Adott egy szülész-nőgyógyász, aki egy napon bezárja magát a saját rendelőjébe és telefonon tartja a kapcsolatot a külvilággal. Szüléseket próbál levezetni, közben pedig egyre inkább belegabalyodik a saját életének apróbb, kényszerű hazugságaiba. Erről szól Szabó Borbála Telefondoktor című darabja, melynek május 5-én este lesz a bemutatója a Bárka Színház kávézójában. Az előadás érdekessége, hogy a telefondoktort Göttinger Pál játssza, aki színházi rendező, a rendezést pedig Orosz Dénes vállalta el, akit eddig filmrendezőként ismertünk. Velük beszélgetett Rick Zsófi.

Johannesz és Eduard Kutrowatz
Johannesz és Eduard Kutrowatz

A burgenlandi Raidingban, avagy magyar nevén Doborjánban 2006-ban adták át a 200 éve született zseni szülőháza tőszomszédságában felépített Liszt Ferenc Központot, ahol azóta minden évben Liszt Fesztivált rendeznek. A rendezvényt az intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz zongoraművészek a kerek évforduló alkalmából több hónapossá bővítették: januárt és márciust követően júniusban és októberben is világszínvonalú koncertsorozatokkal várják az érdeklődőket a Soprontól csupán néhány kilométerre található falucskába. Az év többi hónapjában pedig kiállítások egész sora fogadja a Burgenlandba látogatókat. A jubileum alkalmából megújult a Liszt szülőházában rendezett kiállítás, mely Liszt születésétől édesapja, Liszt Ádám haláláig kalauzolja a látogatókat, Eisenstadtban pedig három tárlat is várja az érdeklődőket. A kiállítások és a raidingi fesztivál az egész Burgenlandot behálózó egész éves sorozat, a Lisztománia 2011 részét képezik. A részletekről először Johannes Kutrowaczot hallják, akit a sorozat különös nevéről, a Liszt-fesztivál koncepciójáról és a burgenlandi kiállításokról kérdeztünk. A négyévszakos Liszt-fesztivál zenei programjáról, valamint a sorozat emblémájául szolgáló, meghökkentő, napszemüveges Liszt-kép hátteréről Eduard Kutrowacz beszélt riporterünknek.

A hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága - Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész gondolt egy nagyot és fiatal zenészek számára meghirdettek egy zenei tábort. Tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész vehet részt július 11-és 17-e között az első alkalommal meghirdetett tihanyi mesterkurzuson. A Tihanyi Zenei Napok egy kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében a Trónörökösök a színen sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napokról és a nyári elfoglaltságairól a kurzus egyik kitalálójával, Bársony Péter brácsaművésszel beszélgettünk.

Bársony Péter
Bársony Péter

A tavaly júniusban elhunyt Kovács József operaénekes emlékére a Memory-Interoperett nagyszabású gálaestet rendez május 17-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A rendezvényen az operaáriákon és musical slágereken kívül felcsendülnek a legnagyobb operett-dallamok többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Ábrahám Pál műveiből. Az emlékkoncerten Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas Érdemes művész rendezésében - a teljesség igénye nélkül - olyan művészek lépnek fel, mint Auksz Éva, Bellai Judit, Békés Attila, Fonyó Barbara, Frankó Tünde, Kállay Bori, Mahó Andrea, Teremi Trixi, Tóth János. A gálaesten Csengeri Attila egy meglepetés dalt énekel majd, amit érthetően még nekünk sem árult el, de azt igen, hogy mikor ismerte meg az operett műfaj egyik legnagyobb alakját - Kovács Józsefet. Az operett-és musicalszínész Csengeri Attilával Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.