Sándor, Ede

Bársony Péter Hubay-lemeze nemzetközi siker

2011.05.07. 09:11

Programkereső

The Strad májusi számában a 24 lemezrecenzió között három brácsalemez is helyet kapott, köztük a magyar korongot Carlos Maria Solare publicista igen elismerően méltatta.

Hubay Jenő összes brácsaművét tartalmazó lemezen a szerző egyetlen Brácsaversenye és tíz karakterdarabja szerepel. Ahogy Bársony Péter, a Fideliónak korábban adott interjújában elmondta: "Hubay muzsikusként és tanárként a tipikusan magyar, tradicionális vonóshangzás egyik megteremtője volt. Ennek az iskolának a jellegzetessége a hang plasztikussága, az artikuláció beszédszerűsége, a vibrato finomabb, árnyaltabb használata. Növendékei, többek között Székely Zoltán és Szigeti József is ennek a hagyománynak a folytatói voltak. Ezt a hangideált próbáltam követni, előhozni a felvételen."

Bársony Péter Hubay-lemeze, Hungaroton
Bársony Péter Hubay-lemeze, Hungaroton

A kísérlet nagyon jól sikerült, hiszen a világ legjelentősebb vonós szaklapjának recenzense is ezt emeli ki leginkább a lemez értékei közül: "Bársony magabiztosan és kiemelkedő technikával játszik (néhány hegedűdarabot eredeti lágéban ad elő). A felvétel megragadja a brácsa A húrjának élességét, másrészt pontosan reprodukálja Bársony rendkívül személyes hangját." A kritika így elemzi a lemezt: "Hubay Jenő összes brácsadarabja nem tesz ki egy CD-t, ezért néhány hegedűre írt kompozíció is helyet kapott Bársony Péter új lemezén. Hubay soha nem fejezte be op. 20-as Brácsaversenyét, csak az első tételt publikálta mint Morceau de concert, a két másik tételt Huszár Lajos hangszerelte karakterhűen. Bizonyos mértékig túl hosszadalmas a három tétel, talán a zeneszerzőnek igaza volt, hogy a másik kettőt nem dolgozta ki részletesen. A tíz zongorakíséretes, rövid darab tartalmazza a magyaros elemeket és néhány szalondarab is helyet kapott az albumon jutalomfalatként. Egy, a Sarasate Zigeunerweisen című művéből ismert dallam is felbukkan a lemezen, csakúgy mint egy, a Bartók duókból ismerős fordulat."