Dezső

Zenés Szentpétervár a Müpában

2011.05.07. 09:35

Programkereső

A több mint háromszáz éves Szentpétervár fiatal zenészeinek június 2-i koncertje: a város új névjegye.

Az egyedülálló hangversenyre a 2010 májusában, Prágában megrendezett hasonló eseményt követően, június 2-án kerül sor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Az európai és az orosz szakmai közönség és szaksajtó nagy érdeklődését kiváltó fiatal zenészeket budapesti fellépésükre elkíséri Anna Manilova asszony, szentpétervári kormányzóhelyettes is. A kultúráért felelős városvezető a koncerttel kapcsolatban kiemelte: „A kultúra az alapja mindannak, amelyre az emberek, népek és államok közötti viszony épül. Ez a kulcseleme az új generáció felnevelésének. A művészet a diplomácia univerzális nyelve, a legnyitottabb és a leghatékonyabb." 

szentpétervári, fiatal művészek
szentpétervári, fiatal művészek

Borisz Berezovszkij, a Szentpétervári Filharmóniai Társaság elnöke szerint az átélt érzelmek teszik ellenállhatatlanná az orosz komolyzenei előadásmód kifejező erejét. Mint elmondta, az elmúlt száz év során ez a vonulat az orosz zenekultúra egyik stílusjegyévé vált, és máig megkülönböztethető az európai zenekarok „objektívabb" megközelítésétől. 

A fellépők a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Konzervatórium hallgatói, akik számos koncertet adtak már Európa, Oroszország és Amerika legnevesebb koncerttermeiben. A júniusi estre a 308 éves Szentpétervár című ünnepségsorozat keretében kerül sor.

Zenés Szentpétervár 

2011. június 2. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Szofia Medinceva, Kszenija Gavrilova (zongora), Alekszandra Korobkina, Szemjon Klimasevszkij (hegedű), Dmitrij Ganenko (gordonka)

Saint-Saëns: Etűd
Brahms: Három intermezzo
Liszt: Gnomenreigen; Velence és Nápoly
Piazzolla: Le Grand Tango
Frolov: Fantázia a Porgy és Bess nyomán
Petrov: Cigány rapszódia
Cassadó: Szvit csellóra