Orbán

Európai turné keretében a Müpában a New York-i Filharmonikusok

2011.05.09. 12:35

Programkereső

Alan Gilbert zeneigazgató, a Yoko Nagae Ceschina által alapított ösztöndíj jelenlegi kitüntetettje vezényli a New York-i Filharmonikusokat az Európa / 2011 tavasz turnén, melynek részeként május 18-án – 2007 óta először, fennállása során ötödször – látogat el Budapestre a zenekar.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Lisa Batiashvili szólójátékával hangzik el Bartók Hegedűversenye, majd felcsendül Beethoven III. szimfóniája, az Eroica.

A Közép-Európa zenei fővárosait megcélzó turnén Gilbert elsőként lép fel zeneigazgatóként Bázelben, Baden-Badenben és Münchenben, a Bécsben, Budapesten, a Berlinben, Drezdában és Lipcsében, valamint Prágában. A turné szólistái Thomas Hampson bariton és Lisa Batiashvili hegedűművész lesznek, a repertoárban pedig Mahler, Beethoven, Sibelius és Bartók művei szerepelnek.

Alan Gilbert
Alan Gilbert

A Solti-díjas, a Genfi Zenei Versenyen első helyezést elért Alan Gilbert egyben a Stockholmi Filharmonikusok tiszteletbeli karmestere és a hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere is, többször vezényelte már Beethoven Eroicáját, míg a Bartók Hegedűversenyében közreműködő fiatal grúz szólista, Lisa Batiashvili előadásában a dallamok mindig természetesen, erőlködés nélküli könnyedséggel hagyják el a hegedű húrjait.

www.mupa.hu