Júlia, Rita

Hommage a Ligeti

2011.05.09. 12:51

Programkereső

Ligeti György életművének rendkívüli sokszínűségét reprezentálják a 2006-ban elhunyt komponista születésnapjáról évről-évre megemlékező Hommage à Ligeti hangversenyen elhangzó művek, idén május 23-án.

"Az a munkamódszerem, hogy állandóan revideálom a saját álláspontomat. [...] Vannak egészen határozott elképzeléseim, olyan problémák, amiket most oldok meg - és csak átmenetileg. És ha megoldottam őket, akkor - ugyanúgy, mint a tudományban - százával adódnak az új problémák. Új gondolatok merülnek fel. Ezért változtatom állandóan a zenei nyelvemet" - nyilatkozta Ligeti 1993-ban.

Rácz Zoltán és az UMZE Kamaraegyüttes
Rácz Zoltán és az UMZE Kamaraegyüttes

Állandóan foglalkoztatta a gondolat, miként hozhat létre jelentéssel rendelkező, autonóm zenei folyamatokat a hagyományos zenei elemek (ritmus, tempó, harmónia, dallam, stb.) nélkül. A projektet létrejötte óta az UMZE Kamaraegyüttes jegyzi, karmestere Rácz Zoltán. Az idei program egyik különlegessége, hogy a Mysteries of the Macabre énekes szólistája, Barbara Hannigan ebben a műben maga vezényli a zenekart, amelyet egyébként minden alkalommal a stílus legautentikusabb szólistái egészítik ki.

www.mupa.hu