Dezső

Kávéházi rendezvénysorozat az Európa-napon Franciaországban

2011.05.09. 11:00

Programkereső

Az Európa-nap keretében "Játssz Lisztet" - zongorán a kávéházakban címmel ünnepelte hétfőn Franciaország Liszt Ferenc születésének kétszáz éves évfordulóját

A magyar zeneszerző népszerűsítésére a francia szervezők arra buzdították az embereket, hogy vigyenek ki zongorákat az utcára, a kávéházakba, és erre a napra nyissák meg mindenki előtt a zeneiskolákat. A nemzetközi Liszt-évre Franciaország nagyszabású önálló programsorozattal készült. Az Európa-napi rendezvények egyszerre több párizsi helyszínen (Café Les Deux Magots, Café Pleyel, Jacquemart-André Múzeum, Café de la Paix, Café Le Liszt, Café de la musique) folytak, ahol rangos zenei eladók szabadon választott programokkal ünnepelték a magyar zeneszerzőt. 

A Lutécia Hotel kávézójában öt magyar művész - Ábrahám Mariann (zongora) Gonda Katalin (zongora ), Pregun Tamás (zongora), Borbély László (zongora) és Csordás Klára (ének) lépett fel. A népszerűsítő akcióba bekapcsolódott több vidéki konzervatórium is, egyebek mellett Angers, Chateauroux, Clermont-Ferrand, Lille és Strasbourg zeneiskolái. Este pedig az Európai Parlament strasbourgi épületében Giovanni Bellucci zongoraművész eladásában Beethoven 9. szimfóniájának egy részlete, az Európai Unió himnuszává vált Örömóda csendül fel, Liszt zongoraátiratában.