Fülöp, Evelin

Onczay Csaba csellóművész Japánban turnézik

2011.05.09. 10:00

Programkereső

Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a Liszt-év alkalmából több koncertből álló sorozattal tiszteleg a zeneszerző előtt születésének 200. évfordulója alkalmából.

Onczay Csaba a koncertsorozat nyitányaként hétfőtől a következő hétfőig Japánban négy koncertből álló turnén lép pódiumra. A művész rövid időre, az Óbudai Társaskörben rendezendő május 22-iki koncertre tér haza, majd május 26-án a Római Magyar Akadémia és a Római Belga Akadémia közös szervezésében a Belga Akadémián lép színpadra egy különleges Liszt-Kodály műsorral. Mivel Liszt műveinek nagy részét zongorára komponálta, illetve szimfonikus és egyházzenei munkássága számottevő, csellóra csak idős korában, néhány lassú, meditáló darabot írt, ezért is különleges Onczay Csaba koncertprogramja, amely saját átiratait tartalmazza. 

A koncerteken hallható lesz Onczay Csaba átiratában Liszt VI. és XIX. Magyar Rapszódiája, valamint a Szerelmi álmok Cassado átiratában. A műsort Kodály művei (Szonatina, Adagio, Lírikus románc) teszik teljessé. Az Óbudai Társaskörben Gulyás Márta lesz Onczay Caba partnere, akivel ezeket a műveket már mind lemezre vette a szintén saját átiratban játszott XIII. Magyar Rapszódiával együtt. Rómában Homor Zsuzsanna, Japánban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fiatal japán zongoraművészek fogják kísérni Onczay Csabát. A művész ősszel az Egyesült Államokban és Kínában folytatja Liszt-koncertsorozatát.