Orbán

Batta András és Török László levele

2011.05.11. 11:23

Programkereső

A kedden nyilvánosságra került levelet, melyet a Zeneakadémia rektora és a főigazgató írt, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük, a rektor ma közzétett, munkatársaihoz intézett nyílt levelével együtt.

"Dr. Réthelyi Miklós úr
miniszter
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatás alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az Egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére.

Olyan működési modell átmeneti bevezetésére teszünk javaslatot, melyben a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalatára, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben. Az intézményirányítási súlypont egyben - a miniszteri biztos működésének idejére - nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, melyet a mai anyagi helyzetben célszerű kihasználni. Ennek szellmében a jelen levelet kérjük egyben a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is tekinteni. A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni.

Kérjük, hogy közös javaslatunk elfogadásával segítse elő, hogy a Zeneakadémia kellő felhatalmazással mielőbb megszülethessenek az intézmény továbbéléseét támogató döntések.

Budapest, 2011. április 28.

Tisztelettel:
Dr. Batta András rektor és Dr. Török László főigazgató"

A dokumentumot ezen a linken tekinthetik meg, annak a nyílt levélnek a részeként, melyet Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora tett közzé szerdán az intézmény honlapján. Mint a Munkatársaknak és a Zeneszeretőknek címzett levelében írja:

"Nemrégiben Főigazgató úrral együtt úgy döntöttünk, hogy a Zeneakadémia helyzetének kezelése érdekében rendkívüli lépésre szánjuk el magunkat. Tettük ezt azért, mert nem látunk más kiutat az idei év finanszírozási csapdájából.

Eredeti szándékunk az volt, hogy Miniszter úr konkrét személyi döntésének tudatában ismertetjük elhatározásunkat, de tegnap (május 10-én) délután a médiában napvilágra került elképzelésünk. Ezért most teljes terjedelemben közöljük szóban forgó levelünket. 

A levélből is nyilvánvaló, hogy patinás intézményünk érdekében tett lépésről van szó, mely reményeink szerint hozzájárulhat a Zeneakadémia újabb és újabb zenei sikereinek létrejöttéhez. 

További támogatásukban bízva, 

dr. Batta András

rektor"