Fülöp, Evelin

Fischer Iván nyerte a Királyi Filharmóniai Társaság díját

2011.05.11. 10:14

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a karmester kategóriában Semyon Bychkovot és Esa-Pekka Salonent előzte meg, a kamarazenészek közül a Takács Kvartett bizonyult a legjobbnak.

Május 10-én este került sor a londoni Dorchester szállodában arra a gálaestre, ahol a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díjait osztották ki. Az 1813-ban alapított Royal Philharmonic Society a világ második legrégibb, a komolyzene támogatására létrejött intézménye. Rangját mutatja, hogy Beethoven az ő megrendelésükre írta a IX. szimfóniát, Mendelssohn az Olasz szimfóniát. A Társaság 1870-ben alapította az Arany Díjat, amelyet a komolyzene világának olyan óriási kaptak meg, mint Brahms, Rahmanyinov, Toscanini, Britten, Dietrich Fischer-Dieskau, Karajan, Menuhin, Abbado, Boulez, Domingo és Richter. 

A Társaság a második világháború óta az Arany Díj mellett 13 kategóriában díjazza a komolyzene világának legkiemelkedőbb személyiségeit. A rangban csak az Oscar- és Grammy-díjakhoz mérthető, évente odaítélt díjjal a korábbi években olyan kimagasló karmestereket ismertek el, mint Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Valerij Giergiev és Mariss Jansons. 

Fischer Iván
Fischer Iván

A karmester kategóriában idén győztes Fischer Iván mellett az orosz Semyon Bychkov, az Orchestre de Paris és a Kölni Rádiózenekar korábbi zeneigazgatója és a finn Esa-Pekka Salonen, a Los Angelesi Filharmonikusok korábbi zeneigazgatója, a londoni Philharmonia Zenekar vezető karmestereit jelölték.

A Kamarazene és dal kategóriában is arattak a magyarok, hiszen Jonas Kaufmann-t és a Transition Projects-et megelőzve a Takács Kvartetté lett a rangos elismerés.