Fülöp, Evelin

Grandiózus Liszt-kiállítások az Idegennyelvű Könyvtárban

2011.05.11. 17:05

Programkereső

Grandioso! címmel a Liszt képeslapkiállítás és a Liszt Ferenc Társaság történetét feldolgozó tárlat nyílt az OIK-ben.

A számos érdekes és értékes dokumentumot őrző Liszt Ferenc Társaság anyagából nyíló kiállítás a társaság története mellett Liszt Ferenc zenéjének és korának művelődéstörténeti-és társadalmi szerepét is bemutatja. 1870-től folyamatos volt az a törekvés, hogy kifejezzék a még élő mester iránti tiszteletet, halála, 1886 után pedig az, hogy megőrizzék emlékét és szellemét.A Liszt Ferenc Társaság több, még Liszt Ferenc életében formálódó kezdeményezés után, 1893-ben alakult meg. A második világháborúig kisebb-nagyobb szünetekkel működött, majd 1973-ban egyesületként született újjá. A rendszerváltás óta független, önálló, magyar kultúraápoló civil szervezet. A Társaság célja Liszt Ferenc életművének, személyiségének megismertetése, eszméinek ápolása és terjesztése. A Társaság a világ számos testvértársaságával tart kapcsolatot, és segíti az újak megszervezését (Liszt Társaságok működnek Európa számos országában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Japánban).

Az anyag jelentős részét a társaság kölcsönözte - mondta el Rozsnyai Judit főtitkár, minthogy a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, a Régi Zeneakadémián - ahol a társaság működik - más nagyszabású Liszttel foglalkozó anyagok töltik be a kiállítótereket az év folyamán. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény birtokában is van több értékes és érdekes dokumentum - kotta, levél - , amelyek együttes bemutatására nyílt most lehetőség.

Liszt bélyeg
Liszt bélyeg

A másik anyag a Liszt Ferenc életútja és művészete képes levelezőlapokon címet kapta. Steiner Józsefné nagyatádi képeslapgyűjtő Liszt Ferenccel kapcsolatos gazdag kollekciójából válogattak. A XIX-XX. században a kapcsolattartás egyik legelterjedtebb formája a levelezés, ezen belül is a képeslapküldés volt. Hatvan témában, címszavanként két-két, magyarázó szöveggel ellátott képeslapot mutatnak be. A témák között szerepel Liszt szülőháza Doborjánban; Liszt Ferenc Franciaországban, Angliában, Svájcban; Liszt és szerelme, Marie d'Agoult; Liszt barátai, ismerősei: Chopin, Hector Berlioz, Paganini, George Sand, Széchenyi; végül Liszt karikatúrákon.

A kiállítások megtekinthetők a könyvtár nyitvatartási idejében 2011. június 9-ig.