Konstantin

Fidelio Klasszik: Baráti, Gálffi, Szomszédünnep

2011.05.13. 16:35

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 14-i adásában.

A hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága, Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész gondolt egy nagyot és fiatal zenészek számára meghirdettek egy zenei tábort. Tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész vehet részt július 11-és 17-e között az első alkalommal meghirdetett Tihanyi Zenei Napokon. A mesterkurzus egy kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében, a Trónörökösök a színen sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napok egyik szülőatyját, Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművészt a közeljövő művészi teendőiről és természetesen a nyári zenei táborról Hegedűs Claudia kérdezte.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

Ronald Harwood, az Oscar-díjas Zongorista című film írójának egy darabjára készül az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban. A nagy négyes magyarországi ősbemutatója impozáns névsort vonultat föl: a négy szerepet Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játsszák. Gálffi László részben miattuk vállalta, hogy ezúttal nem játszani, hanem rendezni fog - vele beszélgetett Rick Zsófi.

A Lisztománia 2011 rendezvénysorozat keretében Burgenland-szerte tematikus kiállítások sora mutatja be Liszt Ferenc életét. A raidingi és eisenstadti tárlatokról Theresia Gabriel asszonnyal, az installációk tervezőjével beszélgetett Végh Dániel.

Május 28-án, a tavasz utolsó hétvégéjén nagy közös Szomszédünnep várja mindazokat, akik szívesen főzőcskéznek, beszélgetnek, ismerkednek a lakóközösségükben élőkkel. A rendezvény célja, hogy a mikroközösségek lakói, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással, barátkozzanak. Az országos rendezvény fővédnöke Schmittné Makray Katalin, akit mások mellett a Szomszédünnep társadalmi üzenetéről is kérdezett Hegedűs Claudia. Az országos rendezvény kapcsán megkérdeztük Halász Judit színművésznőt is, aki egyebek mellett elmeséli Önöknek, hogy számára mit jelentett egykor és mit jelent ma a jószomszédi viszony.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.